Try-out Dutch Choral Singers in Zuidbroek

ZUIDBROEK

De over het algemeen zeer aimabele dirigent Henk de Vries is onverbiddelijk: klokslag 10.00 uur start de repetitie van Dutch Choral Singers (DCS). Gezellig babbelen kan daarvoor en in de pauzes.

Door Rie Strikken

En dus druppelden afgelopen zaterdag tussen 09.30 en 09.45 de zangers binnen in Kerkhörn, het gemeente-gebouw bij de Petruskerk in Zuidbroek. Tineke uit Zeerijp, Martine uit Loppersum, Mikolai uit Kraggenburg, Trix uit Emmeloord.

Wat bezielt mensen om van heinde en ver te komen? Trix kijkt indringend over haar bril: “Je wilt gewoon bij ‘hét koor’, ‘dé dirigent’ zingen. Ik heb opera gedaan, barbershop (het populaire zusje van close harmony; red.) en ik zing momenteel nog in een popkoor. Maar dit is wel het neusje van de zalm.”

Om 15.00 uur eindigt een intensieve dag in ‘de eredivisie van de zang’.

Projectkoor

Het projectkoor Dutch Choral Singers bestaat uit 14 enthousiaste zangers en zangeressen. Langjarig lid Tineke Zijlstra-Wierenga: “Zingen is mijn bestaan. Het is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader zong al de 2de stem van ‘Ik ga slapen, ik ben moe’ als hij mij naar bed bracht. Ik zing onder de douche, ik zing op de fiets. Op mijn 40ste heb ik uiteindelijk pas zangles genomen.”

Plezier in zingen voorop bij het koor, maar er moet wel een behoorlijk niveau zijn. Jaarlijks is er een stemtest.

Henk de Vries

Na een jarenlange samenwerking met Edwin Velvis is Henk de Vries sinds 2017 alleen artistiek leider van de DCS. Hij, director of music Henk de Vries (39), is met zeer goed gevolg als Master of music afgestudeerd aan de conservatoria van Den Haag, Groningen en Hamburg, voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek. Daarnaast studeerde hij vele bijvakken.

Als (cantor)organist is hij niet alleen verbonden aan de Petruskerk in Zuidbroek en de Jacobuskerk in Zeerijp, ook is hij sinds 2016 benoemd als organist tijdens de Martinidiensten in de Martinikerk in Groningen.

Choral Evensong

Als cantor/ dirigent organiseert hij veel koorconcerten en Choral Evensongs. Hij heeft een grote liefde voor Anglicaanse kerkmuziek. Henk de Vries was al vele malen met koren in Engeland.

Zaterdag 20 oktober zingt DCS een Choral Evensong in de Petruskerk in Zuidbroek. Aanvang 20.00 uur. Entree €10.

Het concert is een try-out. Het koor gaan namelijk binnenkort op tournee naar Engeland. Het programma van zaterdag wordt gezongen in de kathedraal van Salisbury en St. Stephens Church in Bournemouth. Dit als opmaat naar de reis van januari: dan zingen de DCS in Westminster Abbey en St. Paul’s Cathedral in Londen.

Op de vraag hoe vaak hij al in de UK was, antwoordt Henk de Vries met een glimlach: “Minstens 10, 12 keer. Ik weet het niet zo precies. Time flies when you’re having fun.”


Auteur

Marc Jansen Redacteur