Woordtalenten-organisator Gerard Rozeboom houdt van de Nederlandse taal

HOOGEZAND

Hotel Faber in Hoogezand is vrijdag 26 oktober toneel van ‘Woordtalenten’. Dit is een door Gerard Rozeboom uit Sappemeer georganiseerd open podium voor schrijvers en dichters.

Door Marc Jansen

De eerste editie van ‘Woordtalenten’ vond 27 oktober 2017 plaats. De organisatie was toen ook al in handen van Gerard Roozeboom. Hij is dan ook de initiatiefnemer van het proza- en poëzie-evenement in Hotel Faber.

“Omdat er in Hoogezand-Sappemeer niet zo heel veel op dat gebied te doen was”, verklaart de 34-jarige Sappemeerster zijn ambitie zo’n evenement te organiseren.

“Maar ik houd van de Nederlandse taal, van schrijven. En ik weet, door vergelijkbare evenementen in andere plaatsen te bezoeken, dat het ontzettend leuk is in contact te komen met andere schrijvers en dichters. Om ideeën uit te wisselen, maar vooral ook voor de gezelligheid. Zoals bijvoorbeeld een voetbalvereniging een geheel eigen sfeer heeft, heeft zo’n verzameling dichters en schrijvers die ook.”

20 dichters en schrijvers

Vorig jaar hielden ‘15 of 16’ schrijvers en dichters een voordracht. Ditmaal zijn dat er 20: Lilian Zielstra, Rob Rosendahl, Laura Mijnders, Remda Spoelstra, Marion Spronk, Hans & Bianca, Dieneke Bronsema, Bianca Holst, Michiel Teeuw, Janneke Wiersema, Henk Puister, Anneloes Sloot, Joyce Bodewes, Hubert Klaver, Yvonne Haitsma, Marleen Hes, Ymke Mulder-van Heek, Tineke Boersema en Gerard Rozeboom.

“Iedere deelnemer krijgt 6 minuten”, zegt Rozeboom, wiens persoonlijke favorieten Lilian Zielstra, Laura Mijnders en Henk Puister zijn. “Dat gebeurt in het restaurant van Hotel Faber. “Ik hoop op 30 tot 40 man publiek. Iets meer dan vorig jaar.”

Behalve proza en poëzie klinkt muziek in het 3 uur durende programma. Krzysztof Groen tekent voor de muzikale omlijsting. Hij bracht vorig jaar zijn Groningstalige album Noar De Volgende Ronde uit, met liedteksten geschreven door Henk Puister.

De presentatie is, net als vorig jaar, in handen van Eltje Doddema uit Harkstede.

De knop om

Rozeboom, auteur van de roman ‘Vroeg Gedrukt’ en de dichtbundel ‘Uit het hart, Voor het hart’ en (recent) samensteller van ‘Droomgedichten’, zal dus zelf ook weer enkele van zijn gedichten voordragen.

Dat is geen kattepis voor de timide, misschien zelfs verlegen, man die hij is. ”Ik heb het er niet meer zo moeilijk mee als in het begin, maar moet wel altijd even een knop omzetten. Gelukkig weet ik inmiddels dat het altijd wel goed komt.”

Hij onderkent steviger in zijn schoenen te staan sinds hij regelmatig voor publiek voordraagt uit eigen werk. “Ik heb veel meer zelfvertrouwen dan vroeger”, zegt de man, die op jonge leeftijd beide ouders verloor en mede daardoor ging schrijven.

Het liefst gedichten. ”Omdat ze mij troost bieden. En hopelijk ook anderen”, zegt Rozeboom.

Hij stelt ook als dichter gegroeid te zijn. “Als ik mijn werk van nu vergelijk met dat van bijvoorbeeld 10 jaar geleden, is het veel beter. Ik heb vooral veel van andere schrijvers geleerd. Door ze te vragen wat ze van mijn werk vonden en aan de slag te gaan met de feedback ik kreeg.”

Stadsdichter

Rozeboom, die het evenement in Hotel Faber dankzij de sponsoring van enkele bedrijven van de grond kreeg, zou zich graag spiegelen aan Lilian Zielstra en Bianca Holst. Zij zijn stadsdichter van resepctievelijk Groningen en de gemeente Oldambt.

”Midden-Groningen heeft geen stadsdichter. Nog niet. Ik zou het wel willen worden. Eigenlijk doe ik ook al wat er van een stadsdichter verwacht wordt: een gedicht schrijven als de actualiteit daarom vraagt en poëzie-avonden organiseren...”

’Woordtalenten’ begint om 20.00 uur. Entree: gratis.


Auteur

Marc Jansen Redacteur