Leerlingen HHC Warffum onderzoeken drankgebruik in Sappemeer

SAPPEMEER

Vwo 5-leerlingen van Het Hogeland College (HHC) uit Warffum hebben vorige week het drankgebruik in Sappemeer in de jaren ‘20 van de vorige eeuw onderzocht. Dit in het kader van een versneld examenprogramma geschiedenis.

Het door HHC-docent geschiedenis Peter Kamminga ontwikkelde ‘dagonderzoek’ begon met koffie in Hotel Faber, waarna rondleidingen in Historische Scheepswerf Wolthuis en Borg Welgelegen op het programma stonden. Doel hiervan was de historische context van de onderzoeksperiode in beeld te krijgen.

De leerlingen begaven zich vervolgens naar het Historisch Archief Midden-Groningen in het gemeentehuis in Hoogezand. In de raadszaal werd bronmateriaal uit het Historisch Archief onderzocht.

Bestuderen origineel bronnenmateriaal

Dit bestuderen van plaatselijk origineel bronnenmateriaal past bij omgevingsgeschiedenis, het begrip framing en het ontwikkelen van historisch besef. Het werken met primaire bronnen versterkt (historische) onderzoeksvaardigheden.

Het dagonderzoek werd afgesloten met een eindpresentatie voor vrijwilligers van Historische Scheepswerf Wolthuis, leden van de Historische Vereniging en de gemeentearchivaris.

Zie voor het dagonderzoek de rubriek ‘Ontdekken’ op de website van het Historisch Archief. Andere scholen mogen het onderzoek ook gebruiken.


Auteur

Marc Jansen