Mara Naomi Min: ‘Best cool een eigen bundel te hebben’

HOOGEZAND

‘Het is een bijzonder kind, en dat is-ie’. Vervang de ‘ie (hij) in deze bekende uitspraak over kinderboekenheld Dik Trom door zij en ze zou kunnen gaan over Mara Naomi Min uit Hoogezand. Van haar hand verschijnt vrijdag de dichtbundel ‘Papier Met Gedachten’.

Door Marc Jansen

Dat ze een dichtbundel uitgeeft, maakt haar nog niet meteen bijzonder. Dat ze slechts 18 lentes telt (sinds 2 oktober), een heleboel andere - voor jongeren niet alledaagse - bezigheden heeft, niet van uitgaan houdt en niet aan sport doet, rechtvaardigen die uitspraak wél.

“Als kind wilde ik al veel bereiken”, zegt de goedlachse Mara. “Zo wilde ik in groep 3 per se de hoofdrol spelen in de musical ‘Sneeuwwitje’. Dat lukte niet helemaal. Ik kreeg de (grote) rol van vertelster. Ik was namelijk de enige die kon lezen. Dat had ik mezelf geleerd. Achterin de auto las ik ineens het woord ‘hok’ hardop. Eerst nog wat hakkelend ‘h-o-k’, maar al snel zei ik ‘hok’.”

Mara zegt ambitieus te zijn. “Bij de Entreetoets in groep 7 kreeg ik het schooladvies gymnasium. Maar bij de Cito-toets in groep 8 had ik een mavo-score. Waar mijn ouders zeiden: ‘Dan ga je toch naar de mavo-/ havo-brugklas’, hield ik voet bij stuk. Ik wilde naar het gymnasium. Ik bleef maar doorzeuren. Met dank aan mijn meester is dat gelukt. En nu heb ik mijn diploma.”

Hunze en Aa’s

In de tussentijd werd ze op haar 13de het ‘gezicht’ van waterschap Hunze en Aa’s. “Ik zag op teletekst dat ze daar iemand voor zochten. Je moest er eigenlijk 15 jaar voor zijn, maar ik heb gewoon gereageerd. Vervolgens ik mij nooit naar mijn leeftijd gevraagd. Toen ik was aangenomen, werd gesproken over de 15-jarige Mara Min. Heb ik toch maar even een mailtje gestuurd dat ik nog maar 13 was. Daarop moesten ze wel even overleggen, omdat dat eigenlijk niet mocht. Maar ik mocht toch het gezicht van Hunze en Aa’s blijven.”

In die hoedanigheid wordt Mara, die ook nog 2 jaar jeugdbestuurder bij het waterschap was, ingezet voor ingezet voor fotoshoots, voiceovers en filmopnames. “Ik ben het bruggetje tussen de jeugd en het waterschap.”

Verder organiseerde ze al eens een cursus voor het waterschap en wordt ze ingezet als debatleider wanneer scholieren of studenten in het waterschapshuis komen debatteren.

Debatteren

Waarmee meteen 1 van haar grote hobby's genoemd is: debatteren. In 2016 deed ze mee aan de nationale MEP-conferentie (Model European Parliament) in Den Haag, een jaarlijks project waarbij leerlingen van verschillende scholen in een rollenspel het Europees Parlement naspelen.

“Samen met Jannes Paas won ik ook al eens een debatwedstrijd bij het CDJA”, zegt Mara, die donderdag werd benoemd als commissielid voor het CDA. “Nu mag ik mijn debatvaardigheden uitproberen in de gemeenteraad van Midden-Groningen.”

Verder werkt Mara als woonkamerassistent bij woonzorgcentrum De Burcht en zet ze zich in voor de LHBTI-gemeenschap. “Zo heb ik in het Woldwijckcentrum avonden voor LHBT+ jongeren georganiseerd en organiseerde ik, via het GSA, op school de Paarse Vrijdag en The Day of Silence.”

Geen typische jongere

Mara weet maar al te goed dat ze, zoals ze zelf zegt, ‘geen typische jongere’ is. Gepest is ze evenwel nooit. “Ik was nooit populair, maar had wel vrienden”, vat ze haar schooltijd samen.

“Maar ik heb wel heel bewust voor een kleinere studie gekozen: Religiewetenschappen. Met maar 25 eerstejaars. Meer mijn type mensen.”

Ter ontspanning schrijft Mara, die niet gelovig opgevoed is maar wel al sinds haar 6de naar de kerk gaat, gedichten. Hetgeen haaks lijkt te staan op al het praktische werk dat ze doet. “Mwoah... Als ik poëzie schrijf, gebruik ik inderdaad veel nuances, zijn mijn punten niet meteen duidelijk. Maar toen ik speeches moest geven tijdens de MEP-conferentie, moest ik die eerst schrijven. En dat was toch wel heel leuk.”

Gedichten schrijven

“Ik schrijf al mijn hele leven gedichten”, zegt Mara. “Maar ik verzamel ze pas sinds mijn 16de. Toen ik me nog maar een paar woorden kon herinneren van een gedicht dat ik ooit geschreven had, bedacht ik me dat het misschien verstandig zou zijn ze op te slaan in Google Drive. En al snel had ik een stapeltje...”

Omdat uitgeverij Boekscout, en de dichters Alfred van Hall (ook oud-dijkgraaf van Hunze en Aa’s) en Simon Mulder haar positieve feedback gaven, besloot ze de gedichten te bundelen. “Met name Alfred van Hall heeft me geïnspireerd mijn gedichten te publiceren. Hij heeft me zelfvertrouwen gegeven en heeft ook enkele verbeteringen aangebracht. Hij heeft er bijvoorbeeld enkele congruentiefouten uitgehaald.”

30 gedichten

‘Papier Met Gedachten’ telt 30 gedichten. “Het ene gedicht is heel persoonlijk, bijvoorbeeld over schoolstress, het andere is minder persoonlijk”, zegt Mara. “Ik heb nog geen vaste stijl, probeer nog te experimenteren met de verschillende vormen. Maar ik ben dol op sonnetten. Ik houd van het ritme van sonnetten.”

Ze is trots op het resultaat. “Ik vind het best cool een eigen bundel te hebben.”

Dat haar zielenroerselen straks openbaar zijn, vindt ze ook wel spannend. “Ik denk wel eens: wat heb ik allemaal geschreven..?”

Maar ambitieus blijft ze. “Ik heb de bundel niet geschreven om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dan had ik niet voor een dichtbundel moeten kiezen. Maar ik hoop er wel een paar mensen mee te kunnen inspireren.”

'Papier Met Gedachten' wordt vrijdag ten doop gedragen in Gemaal Rozema in Termunterzijl. De dichtbundel is vervolgens verkrijgbaar bij de Bruna in Hoogezand, op bruna.nl, bol.com en boekscout.nl.


Auteur

Marc Jansen