Muzikale voorstelling ‘De GRUP’ in Kielzog

HOOGEZAND

Kielzog Theater in Hoogezand is vrijdag 14 december toneel van ‘De GRUP’.

Kielzog Theater in Hoogezand is vrijdag 14 december toneel van ‘De GRUP’.

Dit is een muzikale voorstelling over armoede en rijkdom, blijven of gaan, drank en arbeid. En dat in het Nedersaksisch, de streektaal die landsgrenzen overstijgt.

De voorstelling is voor Stichting Iemandsland gemaakt door de Veenkoloniale streektaalzanger Bert Hadders en Otto Groote uit het Duitse Emsland .

De GRUP

In ‘De GRUP’ maakt het publiek in 1,5 uur tijd een muzikale reis de grens over en de geschiedenis in. De voorvaderen van zowel Bert Hadders als Otto Groote werden geboren in de buurt van Westerbork, in Drenthe. Beiden zónder gouden lepel in de mond.

Otto’s grootvader emigreerde naar Duitsland om te ontsnappen aan de armoede, terwijl de grootvader van Bert in Nederland bleef.

Als Otto en Bert elkaar per toeval tegen het lijf lopen, blijkt dat beide kleinzoons zich hebben toegelegd op het maken van muziek en liedjes in de eigen streektaal. Een taal die zoveel gelijkenissen kent dat zij landsgrenzen overstijgt.

Gouden lepel

“Er zijn mensen geboren met een gouden lepel in de mond. Zulke mensen hebben een grote voorsprong in het leven. Ze kunnen bijvoorbeeld naar het conservatorium gaan om drums te spelen of elke dag champagne drinken en kaviaar eten. Zo was het eerder niet in Drenthe. Ja, eerder, wanneer is dat eigenlijk: eerder? Op een bepaald punt begint eerder, op een gegeven moment begint ons persoonlijke verhaal. Onze familiegeschiedenis.”

Het zijn enkele van de woorden die Erik Harteveld schreef voor ‘De GRUP’. Harteveld verzorgt tijdens de voorstelling de inleiding, witze en accordeon- en gitaarspel.

Naast de zanger-gitaristen Otto Groote en Bert Hadders bestaat de muzikale bezetting uit zanger-gitarist Lex Koopman, bassist Hans Lass en drummer Marcel Wolthof.

Meer informatie: www.iemandsland.com.


Auteur

Marc Jansen