Lezing in in Historische Scheepswerf Wolthuis over werven in Midden-Nederland

SAPPEMEER

Jaap Boersema uit Nieuwegein geeft woensdag 21 november een lezing in Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. Onderwerp is: ‘Scheepswerven in Midden-Nederland’.

Jaap Boersema verliet het Groninger land 40 jaar geleden om te gaan werken op het Prins Hendrik Internaat voor schipperskinderen in Vreeswijk, een voormalig dorp dat sinds 1971 een wijk van Nieuwegein is. Daar trof hij de werven van Van Zutphen en de Gebr. Buitenweg.

Zijn met veel foto’s gelardeerde lezing gaat over de scheepswerven van Jutphaas, Vreeswijk en nu Nieuwegein. Naast veel reparatiewerk, verlengen en (weer) inkorten, werd er nieuwbouw geleverd.

Werf De Liesbosch in Jutphaas was er vooral voor baggermateriaal en zeeschepen. Materiaal voor de Deltawerken, veerponten voor Zweden, maar ook kleinere binnenschepen zoals spitsen verlieten deze werf.

In Vreeswijk werd veel gerepareerd, verlengd en de laatste tijd weer ingekort.

Er rest nog 1 werf, de Museumwerf (voorheen van Gebr. Buitenweg).

Eerder te gast

Jaap Boersema was al eerder te gast op Historische Scheepswerf Wolthuis. Op deze werk bouwde scheepsbouwer Jac. Smit in 1910 het schip van zijn grootvader Ko Vellinga. Sindsdien ‘logeert’ het model van dit schip op de werf.

In 2014 bezocht hij de werf met het passagiersschip Zwaantje.

De lezing begint om 20.00 uur. Entree: € 3,50 (donateurs gratis).


Auteur

Marc Jansen