The Making of Sappe geopend in het Aletta Jacobs

HOOGEZAND - De expositie The Making of Sappe is afgelopen vrijdag geopend in het Aletta Jacobs College. De tentoonstelling laat 17 foto’s van Mathijs Woudstra zien.

De 31-jarige Mathijs is oud-leerling van het Aletta en woont momenteel in Sappemeer. Het is zijn allereerste expositie. In 2014 begon met fotografie. „Ik was met een paar vrienden in de stad en twee van hen hadden camera’s bij zich en schoten wat foto’s”, begint Mathijs. „De keer daarop nam ik het toestel van mijn zusje mee en merkte dat ik het ontzettend leuk vond om te fotograferen.”

Al snel schafte hij zijn eigen camera aan en ging aan de slag. Hij leerde zichzelf veel met hulp van YouTube tutorials. „Als je goed kunt zoeken kun je jezelf heel slim maken via internet”, lacht Mathijs. Hij houdt van zwart/wit en abstracte fotografie. Zo experimenteert hij bijvoorbeeld met light painting. Door de sluitertijd te verlengen en een lichtbron in je beeld te laten bewegen, lijkt het alsof het licht in je foto is geschilderd. Althans wel bij de foto’s van Mathijs.

De expositie bevat zoals gezegd foto’s die hij maakte tijdens de filmopnames van Sappe de Pachtinner. „Mijn kameraad Paul Bezuijnen vroeg me in 2015 voor een rol in de proloog van Sappe. Ik speelde een fotograaf die op een foto in het bos twee blauwe oogjes zag, in de Doka zag ik een monster op de foto en ging terug om te kijken en werd uiteindelijk achternagezeten door Sappe”, legt hij in een notedop de verhaallijn uit.

Paul won met deze proloog uiteindelijk een filmprijs en had daarmee budget voor filmopnames van de hele film. Mathijs speelt - een kleinere - rol in de film en schoot op zijn setdagen met zijn fotocamera ‘behind the scenes’. Op filmdagen waarop hij niet in actie kwam, fotografeerde hij er ook lustig op los. „Een mooi aandenken voor Paul en voor mezelf. Maar Paul opperde er een expostie van te maken omdat er mooi materiaal tussen zat. Superleuk idee natuurlijk!”

De contacten met het Aletta werden gelegd en vanaf afgelopen vrijdag tot en met 15 mei zijn Mathijs’ foto’s te bewonderen tijdens openingsuren van de school. De serie is een mix van portetten en momentopnames uit gespeelde scenes.

Of Mathijs, die in het dagelijks leven werkzaam is als logistiek medewerker, vaker projecten gaat exposeren, weet hij nog niet. „Het zou mooi zijn om van deze prachtige hobby werk te kunnen maken. Wel komen er wat foto’s van mij tijdens Open Monumentendag in de Koepelkerk te hangen. Deze zijn ook gemaakt tijdens opnames van Sappe”, besluit Mathijs.