FC Groningen op zijn plek

GRONINGEN FC Groningen speelde goed én ook weer niet goed tegen ADO.

De magere 1-0 winst was verdiend, had zelfs hoger moeten uitvallen, maar het aanvalsspel liet andermaal te wensen over. Verdedigend had de nieuwe nummer acht van de eredivisie zijn zaakjes opnieuw uitstekend voor elkaar.

Sergio Padt is bezig aan zijn vijfde seizoen bij FC Groningen. Zo rustig als in de laatste maanden heeft de doelman het nog niet eerder gehad. Ook tegen ADO kreeg hij weer bijzonder weinig te doen. Padt verrichtte een uitstekende redding op een schot van John Goossens, maar zijn overige activiteiten bestonden voor het overgrote deel uit coachen, het verwerken van terugspeelballen en attent zijn bij dieptepasses op de snelle Sheraldo Becker.

Alfons Groenendijk, coach van ADO, was de zoveelste trainer dit seizoen die na afloop vertelde dat zijn ploeg tegen FC Groningen niet zijn normale niveau had gehaald. Dat gold zeker voor zijn sterspeler Nasser El Khayati die niet in het stuk voorkwam en zelfs voortijdig werd gewisseld. Doordat de creatieve El Khayati van met name Ludovit Reis weinig of geen speelruimte kreeg, bleef de aanvoer naar de drie Haagse aanvallers beperkt. Spits Tomas Necid was eenmaal dreigend, maar viel verder alleen maar op door irritante acties. Becker was als linksbuiten kansloos tegen rechtsback Deyovaisio Zeefuik. Toen hij uitweek naar de andere flank vond hij in linksback Tim Handwerker een te sterke tegenstander.

Aanvallende ingreep

In een poging het stroeve aanvalsspel van zijn ploeg te verbeteren had FC Groningen-trainer Danny Buijs zijn opstelling gewijzigd. De coach offerde een verdedigend ingestelde speler op ten faveure van een aanvallende middenvelder. Concreet: ten opzichte van de uitwedstrijd tegen FC Utrecht maakte linker centrale verdediger Jeffrey Chabot plaats voor de van een schorsing terugkerende Ritsu Doan.

Door de de laatste tijd opbouwend opvallend zwakke Chabot te passeren en diens plaats in te laten nemen door Samir Memisevic hoefde Buijs niet te kiezen tussen zijn aanvallende middenvelders Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns. Beiden startten in de basiself. Bel Hassani vormde samen met Ludovit Reis het centrale middenveld. Bruns werd weer ingezet als hangende, naar binnen spelende vleugelspeler op links.

Buijs constateerde na afloop dat zijn ingreep niet het gewenste effect sorteerde. “Voetballend wilden we meer brengen en daarom speelde Iliass Bel Hassani centraal op het middenveld en Samir Memisevic weer achterin. Het heeft niet opgeleverd wat we hadden gehoopt.”

Ook met slechts één verdedigende middenvelder kwam de ploeg van Buijs verdedigend overigens niet in de problemen. Wel bleek opnieuw dat Reis als meest defensieve middenvelder minder goed tot zijn recht komt. Hij komt dan te veel in de spelmakersrol terecht. Dat gaat hem nog minder goed af. Blonk hij de laatste weken als druk zettende controleur ook in balbezit uit, ditmaal verspeelde hij meer dan de helft van de ballen. Na de rust resulteerde een onnodige en foutieve breedtepass van Reis zelfs in de enige grote kans van ADO. Verdedigend stond de 18-jarige echter opnieuw zijn mannetje. Hij veroverde veel ballen en won ondanks zijn geringe lengte maar liefst zeven kopduels.

Gedegen

Memisevic speelde gedegen in zijn vertrouwde rol als centrale verdediger. Dat het aanvalsspel opnieuw niet het gewenste niveau bereikte lag voor een belangrijk deel aan de teleurstellende inbreng van de vleugelspelers Doan en Bruns. Doan heeft sinds zijn terugkeer van de Azië Cup nog niet kunnen overtuigen. Bruns lijkt niet bepaald geknipt voor een rol hangend op de flanken. Hij mist daarvoor vooral snelheid en explosiviteit.

Overdenken

De eredivisie ligt nu een week stil vanwege interlandvoetbal. De korte pauze biedt Buijs de gelegenheid om nog wat aanvalsvarianten te overdenken. Kiest hij voor de opnieuw goed invallende Mo El Hankouri als linksbuiten, dan heeft dat consequenties voor de bezetting van het middenveld of de spitspositie. Ook kan hij overwegen Ko Itakura (als invaller) te laten debuteren. ‘Ko’ maakt een goede indruk tijdens trainingen. Wie weet zorgt zijn debuut voor een opleving bij zijn landgenoot Doan.