Grote schenking voor Museum 40-45 Kolham

KOLHAM - Afgelopen week heeft het Museum 40-45 in Kolham een mooie schenking gekregen in de vorm van 13 zeer natuurgetrouwe grote modelboten, gemaakt door Jörg Fuhrmann uit Winschoten.

Het zijn modellen van de Duitse Kriegsmarine, de Royal Navy en nog eentje van de Volksmarine-DDR. Dit alles op een schaal van 1 : 175 en 1 : 200.

Ze variëren van 1.40 tot méér dan 1.60 meter lengte. Het gaat bijvoorbeeld om de Bismarck en de Graf Spee, alsmede HMS Hood en de Prince of Wales. Daarnaast de onderzeeboot U-96, bekend van het boek en de film Das Boot.

Naast de boten kreeg het musuem ook een grote hoeveelheid boeken over zowel de Kriegsmarine als de Royal Navy.

Furmann, die ook lid was van de vaargroep Ekenstein, is ongeveer 25 jaar geleden begonnen met de bouw van modelboten. Gemiddeld werkte hij een jaar aan één schip.

„Hij heeft een enerverend leven achter de rug; geboren op 22 april 1941 in Demmin, nabij Rostock”, zo vertelt Chris Scholtens van het museum. „Na zijn diensttijd bij de DDR-Marine, als elektricien, ging hij over naar de koopvaardij. Daar is hij in 1963 van zijn schip in de haven van Antwerpen gevlucht en heeft zich aangegeven bij de Ambassade van West-Duitsland. Hij ging vervolgens over naar de Westduitse Koopvaardij, waar hij in 1966 werd gevraagd mee te gaan op het hospitaalschip de Helgoland, die door het Duitse Rode Kruis was gecharterd, voor verpleging van alle mogelijke gewonden voor de kust van Vietnam. Het was destijds de Duitse bijdrage aan de oorlog in Vietnam.

Op dat schip heeft hij zijn vrouw, werkzaam als verpleegster, leren kennen. Na nog een aantal jaren te hebben gevaren, bleef hij aan wal in Hamburg en werkzaam bij Otto postorderbedrijf.

In zijn vrije tijd heeft hij in Hamburg twee jachtjes gebouwd, de eerste van hout en de tweede van staal. Omdat ze vrijwel elk jaar richting Groningen en omgeving voeren, hebben ze in 1998 besloten in Nederland te gaan wonen en hebben een woning in Winschoten gekocht. Dat scheelde hun de jaarlijkse vaartocht heen en weer van zo’n 1.000 kilometer”, zegt Scholtens.

Zijn echtgenote is inmiddels in Old Wolde in Winschoten opgenomen en de vaartochten met hun eigen schip zijn verleden tijd.

Door middel van bemiddeling van Bob Lammerts van De Combinatie Watersport in Zuidbroek zijn de modelboten nu overgedragen aan het museum in Kolham. Tijdens de open dagen van dit jaar, vanaf zaterdag 4 mei, zijn ze daar voor het publiek te bewonderen.