Afscheid van het oude gemeentehuis in Hoogezand

HOOGEZAND De gemeente Midden-Groningen neemt op woensdag 17 april samen met belangstellende inwoners en medewerkers afscheid van het oude gemeentehuis in Hoogezand.

Mensen kunnen een kijkje nemen in het oude gebouw voordat de voorbereidingen van de sloop in mei starten.

Speurtocht door het pand

Tussen 16.00 en 19.00 uur kan iedere belangstellende een kijkje nemen in het oude gemeentehuis in Hoogezand. Bezoekers kunnen via een avontuurlijke speurtocht door het gemeentehuis kijken hoe het gebouw achter de beveiliging er eigenlijk uit zag en waarom een nieuw gebouw nodig is. De route gaat ook langs de meer bekende plekken in het gemeentehuis voor bewoners: de publieksbalies en de raadzaal.

Verder kunnen bezoekers aan de hand van een expositie zien hoe het gebouw in de loop van de jaren is gebouwd en veranderd. De illustraties van hoe het nieuwe gebouw er uit gaat zien, hangen daar ook.

Mensen die graag een herinnering aan het gebouw willen, kunnen een stukje gemeentehuis mee naar huis nemen. Op een aangewezen plek kunnen bezoekers zelf een stukje uit de muur bikken en meenemen.

Er is een proeverij van eten en drinken van lokale ondernemers en mensen kunnen op een doek een bijdrage leveren aan een kunstwerk. Van dit doek worden foto’s gemaakt die dan weer gebruikt worden voor de bouwhekken die tijdens de sloop en nieuwbouw om het gebouw worden gezet.

Het afscheid eindigt met de ondertekening van de aannemingsovereenkomst voor de nieuwbouw. Om 19.00 uur volgt het strijken van de drie gemeentelijke vlaggen op het plein en dan is het toch echt over en uit voor het oude gemeentehuis en gaat de voorbereiding van de sloop beginnen.

Uitvoering tweede fase Het Kielzog

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: „Met de uitvoering van fase 2 van Het Kielzog krijgt het huis voor bestuur en cultuur van Midden-Groningen een laagdrempelige en transparante uitstraling. We willen graag dat het nieuwe gebouw een ontmoetingsplek voor inwoners wordt. Daarom nemen we ook samen met onze bewoners afscheid van het huidige gebouw en verwelkomen we de nieuwe fase. Fase 2 krijgt dezelfde uitstraling als fase 1 door hetzelfde metselwerk te gebruiken. Hierdoor wordt Het Kielzog op een goede wijze afgerond en krijgt de gemeente Midden-Groningen een herkenbaar ‘gezicht’ waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”

Uitvoering

De werkzaamheden voor de sloop en nieuwbouw starten naar verwachting in mei/juni 2019, zodat het gebouw eind 2020 opgeleverd kan worden.