Dokter Kramer met pensioen

HOOGEZAND - Talloze handen werden er geschud afgelopen vrijdag tijdens de afscheidsreceptie van dokter Kramer. Patiënten kregen tijdens een feestelijke bijeenkomst de kans om afscheid te nemen van hun huisarts die met 65 jaar gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.

De receptie vond plaats in het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, de werkplek waar Kramer de laatste maanden voor zijn pensioen praktijk hield. Na 25,5 jaar huisarts te zijn geweest zit het erop. „Ja ik ben er wel aan toe”, aldus Kramer. Veertig jaar geleden studeerde hij af en ging hij aan de slag in het ziekenhuis, met maar een doel: orthopeed worden. Door een auto-ongeluk verloor hij echter het zicht aan een oog, waardoor deze droom verloren ging. Hij besloot huisarts te worden en dat is hem goed bevallen.

„Hoewel het wel een enorme cultuurshock was hoor”, lacht Kramer. „In het ziekenhuis wordt je deskundigheid als specialist nooit in twijfel getrokken. Ben je huisarts, dan wel. Via internet dokteren mensen zelf heel wat af en denken ze vaak te weten wat er aan scheelt. Ook werk je als huisarts veel meer samen met de patiënt. Het boven water krijgen van de hulpvraag van mijn patiënten is een levenslange zoektocht geworden. En, iets wat je als huisarts ook vaak hebt zijn de ‘deurknop’ vragen. Patiënten die na afloop van het consult opeens met de boodschap ‘oh ja ik heb ook nog hier last van..’” Kramer probeerde ook al die vragen meteen in behandeling te nemen. Een ding was voor hem belangrijk en dat was dat mensen tevreden weer naar huis gingen.

In 1987 startte Kramer als huisarts in Veenendaal om uiteindelijk in 1993 met zijn gezin naar Hoogezand te komen waar hij de praktijk van Ties van der Molen aan de Meint Veningastraat overnam. Hij heeft in zijn loopbaan ontzettend veel zien veranderen. „Vroeger zat je met je bakelieten telefoon achter een bureau en als je geluk had nam je vrouw de telefoontjes aan. Je werkte 24/7. Nu heb je een complete staf om je heen, zijn er huisartsenposten voor de avonden en de weekenden en gaat er ontzettend veel digitaal. Vroeger correspondeerde ik alleen maar met het Ziekenfonds. Nu moet ik me bij zo’n beetje twintig instanties afmelden als huisarts waar ik dagelijks mee samenwerkte.”

In de laatste periode van zijn carrière gaf het Medisch Centrum nog een flinke schwung aan zijn werk die hij wel nodig had. Want door zijn pensioengerechtigde leeftijd merkte hij wel dat de geestkracht afnam. Maar de ommezwaai naar het Centrum en de samenwerking met de andere zorgaanbieders waaronder de apotheek, heeft Kramer als bijzonder prettig ervaren.

Met 2400 patiënten in zijn portefeuille heeft Kramer zijn praktijk met vertrouwen overgedragen aan Janneke van der Werf en Judith Wind. Janneke werkt inmiddels al weer vijf jaar samen met Kramer en is voor diverse mensen al een bekend gezicht. „Ook Judith is niet helemaal nieuw. Ze heeft mij tijdens mijn zwangerschapsverlof vervangen en tijdens vakanties viel ze eveneens in binnen de praktijk”, aldus Janneke. Samen staan ze aan het begin van een nieuwe samenwerking in een vertrouwde omgeving. „Ik heb de praktijk de afgelopen jaren goed leren kennen en we hebben er samen veel zin in”, zegt Janneke.

En hoe gaat al die vrije tijd er uit zien voor dokter Kramer? „Ik stel me me mijn pensioen voor als een strand met uitzicht op de oceaan. Ik kijk uit vanaf het strand op een zee van vrije tijd en gelukkig heb ik prachtig ‘speelgoed’ om die tijd mee op te vullen”. Zo heeft hij samen met zijn vrouw en caravan en een boot. „Ook heb ik een volle boekenkast en eindelijk tijd mijn kinderen die in Utrecht wonen, meer op te zoeken. Tel daarbij nog de tuin op ik die nu flink kan aanpakken. Nee, vervelen ga ik me niet.”