Aan de bak op Girlsday

SAPPEMEER Donderdag 11 april openden in het kader van Girlsday door heel Nederland technische bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

Landelijk gezien kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. Vandaar dat er jaarlijks op verschillende manieren in samenwerking met het VHTO diverse promotieactiviteiten worden georganiseerd, waaronder Girlsday in april. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen de blik van meisjes te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden.

Onder de indruk

Een delegatie van 10 meisjes uit de onderbouw vmbo van het dr. Aletta Jacobs College bracht daarom afgelopen donderdag een bezoek aan de firma Helmers Accommodatie & Interieur in Sappemeer. Ze kregen een rondleiding in dit bedrijf dat o.a. de binnenkant van schepen isoleert en inricht. Het tiental vond de werkplaats met alle machines heel erg interessant, maar het meeste onder de indruk waren de meisjes van de prachtige showroom met de ingerichte kamers, van eenvoudig tot heel luxe. Ook werden ze hier verrast door de vele stalen vloerbedekking, raam- en meubelbekleding.

Gereedschapskist

Roosmarijn, Angela, Naomi, Ceyla, Savannah, Macey, Marlou, Maaike, Senna en Sanne moesten op Girslday echter ook zelf aan de bak bij Helmers. In de voor hun imposante werkplaats maakten ze allemaal hun eigen gereedschapskist. Die werd ‘s middags tijdens de evaluatie van het bedrijfsbezoek vol trots in het technieklokaal van het Aletta getoond.

Keuzebepaling

Hun docente Marjan Boerma gaf aan dat het een leerzaam en leuk bedrijfsbezoek was, ook mede veroorzaakt door deze groep geïnteresseerde leerlingen die heel gericht vragen durfde te stellen. De meiden ontdekten daardoor dat er bij het inrichten van een schip veel meer komt kijken dan verwacht.

Tijdens de evaluatie bleek ook dat twee van de tien meisjes de keuze voor een technische (vervolg)opleiding al hebben bepaald. Naomi wil namelijk automonteur worden en Angela wil het liefst iets met houtbewerking gaan doen om later het houtbouwbedrijf van haar vader over te nemen. De rest van de groep heeft nog geen keuze gemaakt, maar gelukkig hebben ze nog even de tijd om daarover na te denken.