Spoorlijn Groningen - Eemshaven onder de loep tijdens lezing

ZUIDBROEK - In het station Zuidbroek wordt donderdagavond 18 april een lezing gegeven over de spoorlijn Groningen-Eemshaven.

Vorig jaar werd een nieuw deel van deze spoorlijn in gebruik genomen. ProRail bouwde een nieuwe lijn - de noordelijkste lijn van Nederland - van Roodeschool naar de Eemshaven. Het nieuwe traject is 7 kilometer lang, 3 kilometer nieuw spoor en een deel dat van goederen- naar reizigersspoor is omgebouwd. Doordat een deel van het spoor buitendijks ligt, kan gesproken worden van een bijzondere spoorlijn hetgeen in Nederland nog niet eerder is voorgekomen.

Geestelijk vader en pleitbezorger van deze uitbreiding is Bouwe Luurtsema uit Uithuizen. Hij verzorgt dan ook deze lezing. Hij werkt bij de gemeente het Hogeland en was ambtelijk belast met dit bijzondere project en heeft alles vanaf het begin tot het eind mee gemaakt.

Aan bod komen onder meer de momenten van de afgelopen 18 jaar van de eerste ideeën tot en met de realisatie en de Koninklijke opening. Er zal aandacht worden besteed aan het ontwerp en de problemen die daarbij moesten worden overwonnen, kortom wat speelt er, als je een spoorlijn met alles er op en er aan wilt realiseren.

U bent vanaf 19.30 uur welkom in het gezellige Museumcafé bovenin het station Zuidbroek. De lezing begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 3,50.