Tiener maakt toneelstuk ‘Brief aan de NAM’

HOOGEZAND - Er staan twee heel bijzondere voorstellingen op het programma van Kielzog. Op 24 en 25 mei kan het publiek kijken naar ‘Brief aan de NAM’. Een stuk geregisseerd door de 12-jarige Edith Holscher.

Al op 9-jarige leeftijd raakte Edith in de ban van de aardbevingsproblematiek. Rijdend door de omgeving vroeg ze haar moeder of al die gestutte huizen en boerderijen er zo bij stonden door de aardbevingen. Ook wilde ze mee naar de fakkeloptocht in Den Haag. Edith beet zich in de problematiek vast. Ook haar eigen huis in Harkstede heeft schade.

Boos en verdrietig wordt ze van de aardbevingsproblematiek. Schrijf een brief aan de NAM opperde haar juf van school. “Dat helpt toch niets. Daar maken ze een prop van en die belandt in de prullenbak”, legt Edith uit. Het was haar moeder Karin die Edith op het idee bracht een toneelstuk te schrijven. “Ze wil graag regisseur worden, dus dit past wel bij haar”, aldus de trotse moeder Karin.

En dus ging de tiener aan de slag. Ze werkte een verhaal uit en bedacht terloops politiek Den Haag uit te nodigen voor de voorstellingen. Want, zo zegt ze “Naar een kind zullen ze wel luisteren!” Edith belandde bij het Kamerdebat op de tribune nadat ze in contact kwam met SP-kamerlid Sandra Beckerman. Aldaar deelde ze uitnodigingen uit voor haar toneelstuk en werd ze besproken in de Kamer.

Het plan was om minister Wiebes te ontvangen, hij heeft helaas aangegeven er niet bij te zijn. Maar diverse andere politici hebben evenals de ombudsman, mensen van Shell, de NAM, Veiligheidsregio en het Nationaal Programma Groningen, inmiddels wel toegezegd te komen. Edith zet ze op de eerste rij. “Dan kunnen ze lekker niet weglopen”, lacht ze.

Iemand die zeker op de eerste rij zit is burgemeester Hoogendoorn. “Ja, deze dame brengt heel wat reuring teweeg”, begint de trotse burgervader. Hij is tevens op uitnodiging van Edith, gastheer van de avond. “De voorstelling heeft overigens niets met kinderspel te maken. Het is een bloedserieuze kwestie. Heel naïef wordt er veel gedacht dat kinderen heel flexibel zijn en niet echt last van de aardbevingsproblematiek hebben, maar het heeft weldegelijk weerslag op veel kinderen. We weten niet wat er op lange termijn met de jeugd van nu gebeurt. Blokkades, trauma’s, problemen met vertrouwen. Het is allemaal niet ondenkbaar.”

In de voorstelling van een uur zien we een groep kinderen, waaronder Ediths broertje en zus die het publiek laten zien hoe het is om als kind op te groeien in het aardbevingsgebied. “De kinderen leren schuilen onder hun tafeltje op school als de aarde weer begint te schudden. Hopeloos”, legt moeder Karin uit. Het stuk is daarnaast ook voor de kinderen een manier om het onderwerp bespreekbaar te maken, want het script is straks voor scholen beschikbaar. Zo kunnen klassen hun eigen variant van “Brief aan de NAM maken,” zegt Karin. Veel kinderen lopen in hun uppie rond met de problemen, want pap en mam hebben al genoeg zorgen. “En daar moet ook een einde aan komen”, aldus Edith.

Edith heeft onderweg een boel hulp gekregen. Zo stelde het Kielzog de zaal beschikbaar en kwamen diverse echte regisseurs waaronder Miranda Bolhuis en Tjeerd Bischoff Edith een repetitie bijstaan. Samen met haar moeder schreef ze liedjes voor het stuk die recht het hart binnenkomen. “Den Haag kan dit niet meer negeren”, besluit Karin.

Burgemeester Hoogendoorn voegt daar het volgende aan toe: “De uitvoering zal een boel teweegbrengen, maar de problemen zijn de daaropvolgende maand niet opgelost. Samen moeten we door blijven gaan en elkaar meenemen. En daar is dit een heel erg mooi en krachtig voorbeeld van”. Jessica Koning