Vechten voor vrouwenrechten

HOOGEZAND - Ook in de gemeente Midden-Groningen, waar de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs is geboren en getogen, vonden op 9 mei - de dag van de landelijke viering ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’ - activiteiten plaats. Zo ook op het dr. Aletta Jacobs College.

Met trots draagt de school de naam van Aletta Jacobs. Zij was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron.

Geschiedenisdocenten Michiel Broekema en Janien Potter hadden op 9 mei een andere inspiratiebron uitgenodigd, namelijk wereldkampioen kickboksen Sarèl de Jong. Dit als onderdeel van een speciaal programma voor de meiden van mavo 2. Na een feestelijke start met uiteraard gebak om het jubileum te vieren, verzorgden de docenten afgelopen donderdag een inhoudelijke les over feminisme, sterke vrouwen, kiesrecht en rolmodellen. Na de les was er onder andere een presentatie van gastspreker en rolmodel Sarèl de Jong. Zij gaf een inkijkje in haar leven als topsporter en vertelde de meiden over haar ambities. En ook over de strijd die zij moet leveren om haar doelen te bereiken. Zowel de leerlingen als docenten waren onder de indruk van deze ontmoeting.

De leerlingen van vwo 5 hadden de eer om uitgenodigd te worden voor het feestelijke dagprogramma in het Groninger Museum op 9 mei. Ze bezochten er o.a. Strijd! 100 jaar Vrouwenkiesrecht, een tentoonstelling vol historische feiten, objecten en afbeeldingen over deze strijd, met o.a. het verhaal van Aletta Jacobs.