Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht bij dr. Aletta Jacobs College

HOOGEZAND - Op 23 mei, de dag van de Europese verkiezingen, organiseert het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand de lezing: ‘KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder…’.

Het gaat om een lezing met academische diepgang gekoppeld aan de Hoogezandse praktijk. Als sprekers zijn uitgenodigd hoogleraar Mineke Bosch en politica Glimina Chakor.

Met trots draagt de middelbare school de naam van Aletta Jacobs. Zij was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.

De school organiseert jaarlijks een populairwetenschappelijke lezing, waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. Laagdrempelig en toegankelijk voor zowel leerlingen, hun ouders, het personeel en andere belangstellenden.

* Prof. dr. Mineke Bosch is Nederlands historicus en verbonden als Hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Mineke Bosch is onder meer de biografe van Aletta Jacobs, de eerste officiële vrouwelijke studente en arts in Nederland. Binnenkort verschijnt haar boek ‘Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in woord en beeld, 1882-1922’.

* Glimina Chakor – wethouder voor GroenLinks in Groningen – werd in 1976 geboren in Hoogezand-Sappemeer. Ze woonde van haar zesde tot haar twaalfde bij haar oma in Marokko, met vallen en opstaan baande ze zich daarna een weg naar een eigen leven in Nederland. Ze koos uiteindelijk voor een carrière in de politiek. In een interview in het Dagblad van het Noorden zei ze onlangs: “Ik moet als politica harder mijn best doen, want ik ben vrouw en Marokkaans. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. De gemeenteraad van Groningen? Overwegend mannen. Daar kun je boos om worden, maar je kunt ook denken: we hebben als vrouwen stappen te maken.”

Lezing bijwonen?

U bent van harte welkom in de Spiegelzaal van de locatie Laan van de Sport 4 in Hoogezand. De Aletta Avond Academie start 23 mei om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur open. De toegang is gratis.

Aanmelden is gewenst, dit kan door een mail te sturen naar mevr. Klunder, PR-zaken: jklunder@aletta.nl of telefonisch 0598-350250.