Gloednieuw Innovatiefestival moet jeugd enthousiasmeren voor techniek

HOOGEZAND - Het duurt allemaal nog even maar de voorbereidingen voor het nieuwe Innovatiefestival zijn in volle gang. Na de zomervakantie vindt voor het eerst dit Innovatiefestival in de gemeente Midden-Groningen plaats. Als opvolger van de jaarlijks georganiseerde techniekweek.

Het Innovatiefestival is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Midden-Groningen, het dr. Aletta Jacobs College, het basisonderwijs, Biblionet Groningen en het bedrijfsleven in de regio.

Het doel van het evenement is basisschoolleerlingen te interesseren voor de mogelijkheden binnen de wereld van techniek, voor technische opleidingen en moderne vaardigheden.

Het festival bestaat uit de drie onderdelen:

Innovatieweek van 14 t/m 18 oktober 2019 leerlingen groep 8 Aletta + bedrijf in de regio

Innovatiefestival vrijdag 6 december 2019 leerlingen groep 8 Kielzog Hoogezand

Maakfestival zaterdag 7 december 2019 leerlingen groep 8 + gezinsleden Bibliotheek Hoogezand

Tijdens de Innovatieweek - die dit jaar het thema Geluk heeft - maken circa 500 leerlingen van de basisscholen in Midden - Groningen kennis met de wereld van de techniek. Wat kun je allemaal worden als je dol bent op dingen ontwerpen, knutselen en/of bouwen? En hoe ziet een werkdag van iemand met een technisch beroep eruit?

De leerlingen maken een werkstuk op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College. Ook bezoeken ze een technisch bedrijf in de omgeving en worden vervolgens uitgedaagd om een creatieve oplossing te bedenken voor een specifiek technisch probleem in het desbetreffende bedrijf.

Geluk als challenge

In deze challenge moet het thema Geluk worden verwerkt. Enkele voorbeelden van opdrachten: maak een relatiegeschenk voor ons bedrijf, maak een nieuw product van ons afvalmateriaal of maak iets voor iemand met een beperking waardoor deze persoon zelfstandiger wordt.

De uitwerking van de innovatieve challenge kan zowel op de basisschool als in het eLAB van Bibliotheek Hoogezand plaatsvinden, waar de leerlingen de beschikking hebben over onder andere een 3D-printer, lasercutter en allerlei elektronica en software. Op 6 december, tijdens het Innovatiefestival, mogen alle leerlingen hun unieke oplossing presenteren in Het Kielzog in Hoogezand. De leerlingen met het meest innovatieve idee winnen een mooie prijs.

Aansluitend is er op 7 december het Maakfestival in de bibliotheek, bestemd voor deze basisschoolleerlingen en overige geïnteresseerden. Het maakfestival is voor jong en oud, in principe voor alle leeftijden.