Houtdag bij Museum De Wachter

ZUIDLAREN - Na het succes in voorgaande jaren staan hout en houtbewerking op zaterdag 25 mei opnieuw centraal bij Museum de Wachter.

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers “Radius” houdt het museum de Dag van het houtdraaien.

Dag van het houtdraaien

Verschillende houtdraaiers zullen een demonstratie geven van hun kunnen en prachtige werkstukken maken. Ook door vrijwilligers van de Wachter wordt een demonstratie houtdraaien gegeven. Voor de bezoekers van de Wachter bestaat de mogelijkheid om zelf eens aan de draaibank plaats te nemen.

Het dorpsplein in Dieks Dele (Expo gebouw) is de centrale plek. Er worden bomen tot planken gezaagd in de Stelmakerij. Traditioneel speelgoed als de houten tol (met touw en stok), maar ook schalen en een sleutelhanger worden met de hand vervaardigd. De vakman timmerman laat zien wat je met de gezaagde planken en balken kunt maken (bijvoorbeeld een massief houten bank of een origineel Drents weidehek). Niet alleen werken met zware houten balken, maar ook fijn houtsnijwerk wordt gedemonstreerd.

Uiteraard zal ook de klompenmaker niet ontbreken. Er worden op ambachtelijke wijze klompen vervaardigd. Deze worden traditioneel geverfd en zijn in alle maten te koop. De molen zal (bij voldoende wind) natuurlijk graan malen, er is vers gebakken brood uit de steenoven en de olieslagers zullen lijnolie persen. Alle stoommachines zullen draaien. In de oude dorpswinkel zal de deurbel regelmatig klinken en worden de bezoekers meegenomen naar een “buurtsuper” uit grootmoeders tijd.

Van vlas tot linnen en lijnolie

In de expositie “Van vlas tot linnen en lijnolie” kunnen de bezoekers bovendien een indruk krijgen van de brede toepassingsmogelijkheden van vlas, waarvan de eeuwenoude productie van linnen natuurlijk de bekend-ste is.

Orchestrion

Museum de Wachter heeft een verzameling grote muziekinstrumenten, waarvan het Orchestrion wel de meest opvallende is. Voor de komst van de elektrische geluid dragers zoals de grammofoon was dit Orchestrion als dansorgel in de horeca in gebruik. De vrijwilligers van de Wachter hebben het instrument gerestaureerd en bij de muziek kan weer gedanst worden. Ook de automatisch spelende pianola en de oude grammofoon zullen te horen zijn.