Sergio Padt mist in vier jaar tijd geen enkele wedstrijdminuut

GRONINGEN - FC Groningen besloot vorige week in Emmen het seizoen met de achtste plaats. Het is de twintigste keer in de 48-jarige clubgeschiedenis dat FC Groningen bij de eerste acht is geëindigd. Acht keer lukte dat in het Oosterpark, twaalf keer in Euroborg (dan wel NoordLease of Hitachi Capital Mobility Stadion).

Trainer Danny Buijs bracht in de 34 duels 27 spelers binnen de lijnen. Van hen kwamen de in de winterstop naar Utrecht vertrokken Tim Freriks en jeugdspeler Daniël van Kaam louter als invaller in het veld.

Sergio Padt

Sergio Padt miste al voor het vierde achtereenvolgende seizoen geen minuut. De doelman stond in zijn eerste seizoen (2014-2015) bij wijze van collegiale dank twee wedstrijden af aan reservedoelman Peter van der Vlag, maar heeft sindsdien geen enkele wedstrijdminuut gemist.

Kevin Begois heeft daardoor in twee jaar Groningse dienst geen enkele officiële wedstrijd voor het eerste elftal kunnen keepen.

Talent Jan Hoekstra wacht nog op zijn debuut. De 20-jarige doelman van Jong Oranje kreeg net als Begois, verdediger Lars Kramer en de na de winterstop van Manchester City gehuurde Ko Itakura geen enkele speelminuut in de eredivisie.

Kern van 14

Slechts veertien spelers stonden dit seizoen ten minste tien keer aan de aftrap. Aanvoerder Mike te Wierik en Samir Memisevic en overkwam dat het vaakst. Zij waren elk 33 keer basisspeler en ontbraken beiden één keer vanwege een schorsing.

De van 1. FC Köln gehuurde Tim Handwerker kwam tot 31 basisplaatsen. In feite miste hij maar één wedstrijd, want hij was pas vanaf de derde speelronde inzetbaar.

Deyovaisio Zeefuik en Ritsu Doan veroverden dertig basisplaatsen. Met de aantekening dat de jonge Japanner drie wedstrijden miste vanwege de Azië Cup.

‘Onmisbare’ Reis

Jeffrey Chabot en Ludovit Reis kregen elk 26 startbewijzen. Beiden hadden aan het begin van het seizoen nog geen vaste basisplaats. Chabot viel twee keer in, Reis drie keer. Een opmerkelijke statistiek: alle vijf wedstrijden waarin Reis ontbrak, gingen verloren.

Mimoun Mahi kwam in de zomer van 2014 gelijk met Sergio Padt naar FC Groningen. Het verschil in aantal basisplaatsen is enorm. Mahi, dit seizoen 23 keer basisklant en driemaal invaller, heeft in totaal 93 basisplaatsen achter zijn naam, Padt 168! Vergeleken met de keeper heeft de spits quasi twee seizoenen gemist.

Django Warmerdam (21 basisplaatsen), de tussentijdse versterkingen Kaj Sierhuis (15), Thomas Bruns, Iliass Bel Hassani (beiden 12) en Ajdin Hrustic (10) maken het veertiental spelers met ten minste tien basisplaatsen compleet.

Vooral invallers

Tom van de Looi maakte net als Sergio Padt altijd deel uit van de selectie maar begon slechts zeven keer aan de wedstrijd. Hij viel tien keer in.

Onder de overige spelers met één of meer basisplaatsen zijn er vijf die kort na de start of halverwege het seizoen de club verlieten. Het zijn Mateo Cassierra (7) Tom van Weert, Jesper Drost, Uriel Antuna (allen 2) en Ahmad Mendes Moreira (1).

Ook Michael Breij (5), Paul Gladon (4), Mo El Hankouri, Jannik Pohl (beiden 3) en Amir Absalem (2) reikten tot slechts een beperkt aantal basisplaatsen.

Net geen laagterecord

Topscorer werd Mimoun Mahi met slechts zeven treffers. Het laagterecord staat op vijf doelpunten en dateert uit het seizoen 1992-1993. Mart van Duren en Ronald Hamming maakten er toen elk vijf.