Tekeningen van leerlingen worden een zitbank

SAPPEMEER - Een bijzonder project voor groep 8 van de Theo Thijssenschool in Sappemeer.

Kunstenaar Brigit van der Werff uit Haren laat (kinder)tekeningen borduren voor schorten, kussens, stoelen, banken. Zij bedacht een bijzonder project voor groep 8 van de Theo Thijssenschool in Sappemeer: een bank met hun geborduurde tekeningen als afscheidscadeau aan de school.

Een aantal van de kinderen uit deze groep volgde jarenlang kunstlessen bij Brigit. Vanwege de opgebouwde band en vanwege het feit dat deze kinderen hun hele schooltijd in een noodgebouw zaten, wilde zij iets leuks voor ze doen.

Brigit heeft contacten met Siddu in Kathmandu (Nepal). Siddu borduurt op een oude naaimachine. Brigit laat hem de tekeningen borduren. Het geld kan hij goed gebruiken om zijn kinderen onderwijs te kunnen geven in Kathmandu.

In Sappemeer verdiept groep 8 zich in Nepal: hoe is het onderwijs daar, de economie, cultuur, het land. Zo is het hele idee samengekomen tot een leerproject voor de groep en heeft de school straks een uniek kunstobject voor het nieuwe kindcentrum.

Crowdfunding

Om het project te laten slagen, zette van der Werff het samen met collega Maricée Ten Bosch op de crowdfundpagina voor de creatieve sector: https://www.voordekunst.nl/projecten/8702-geborduurd-in-nepal-voor-groep-8#het-verhaal Op deze pagina is meer te lezen over het project. De actie duurt nog tot en met 26 mei.

Inmiddels is 108% van het doelbedrag al binnen, onder andere door een subsidie van de Kunstraad van de provincie Groningen.

Groep 8 heeft intussen de eerste tekenles gehad. Volgende week volgt een tweede les. Van 17 juni - 6 juli is Brigit in Kathmandu, waar de tekeningen op de hoes van de bank geborduurd worden.

In week 28 (8-12 juli) geeft groep 8 de bank cadeau aan de school, voor het nieuwe kindcentrum dat volgend jaar klaar is, maar net te laat voor groep 8.

De overhandiging van de geborduurde bank wordt feestelijk!