Brandweer simuleert woningbrand in de Van Linschotenstraat

HOOGEZAND - Het was een bijzonder schouwspel gisteravond in de Van Linschotenstraat. Enkele tientallen toeschouwers waren getuige van een - in scene gezette - woningbrand.

De brandweer zette de oefening op touw, enerzijds als oefening voor de brandweerlieden en anderzijds om omwonenden bewust te maken van de gevaren van een brand.

In de portiekwoning werd een rookgenerator geplaatst en namen jeugdleden van de brandweer de rol van de te redden bewoners op zich. Na de melding verstreken er al gauw vijf minuten waarop de eerste blusauto arriveerde. In vol ornaat ging de ploeg op de ‘brand' af. Er onstond wel even wat hilariteit omdat de mannen aanstalten maakten het verkeerde huis binnen te treden. „Ach een mooi leermoment”, grijnsde een van de lieden.

Niet lang daarna arriveerde de tweede wagen met een hoogwerker wat voor spannende beelden zorgde. De ‘bewoners’ werden uit het huis gered, de brand geblust en de woning geventileerd.

Met veel foldermateriaal en een korte presentatie wil de brandweer mensen duidelijk maken wat jezelf kunt doen wanneer er brand uitbreekt. „De eerste minuten zijn voor jezelf”, legt Doede Lahpor van de brandweer uit. „Wij zijn onderweg en dat duurt vaak wel even.”

De woning is beschikbaar gesteld door Groninger Huis.

De toeschouwers werden zo meegenomen vanaf de eerste melding tot aan het ventileren van de woning na afloop. Daarna konden ze met de specialisten in gesprek gaan over brandveiligheid in en rondom het huis. Daarbij komt ook het belang van rookmelders en brandpreventie aan de orde.