Bijzondere programma’s bij Dag van het Kasteel 2019 in Groningen

REGIO - Tweede pinksterdag 10 juni houdt de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de twaalfde keer het landelijk publieksevenement Dag van het Kasteel. Groningse borgen, buitenplaatsen en landgoederen openen hun poorten.

Rond het jaarthema Over de Grens zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Hieronder is dit jaar een aantal bijzondere voorstellingen ontwikkeld door de NKS bij het programma over Koloniale Banden. Ook is er een Archeotrail langs verdwenen kastelen. Elke deelnemende locatie heeft eigen verhalen rondom het thema Over de grens. Daarnaast doen in Groningen Huis Nienoord en Veenborg Welgelegen mee aan het programma koloniale banden.

Koloniale banden

Het programma Koloniale banden gaat over een onderbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Sommige locaties vertonen sporen van een koloniaal verleden. De NKS ontwikkelde in samenwerking met Ineke Mok, Cultuursporen, kunstenaars en performers in totaal zeven unieke voorstellingen over deze geschiedenissen.

Op Veenborg Welgelegen bij Hoogezand-Sappemeer zal verteller Roberto Refos het bijzondere levensverhaal brengen van Louis Alons. Hij werd in 1766 door de familie Lichtenvoort-Kock samen met zijn moeder en zusje als slaaf meegenomen uit Curacao. Arnold Veeman, de bekende muzikale avonturier, zal dit verhaal met passende liederen aanvullen.

Op Huis Nienoord in Leek zal Arie de Jager, voormalig hoofd collecties van het Nationaal Rijtuigmuseum, een aantal rijtuigen uit de collectie van het museum uitlichten, waaronder een opmerkelijk ruituigje met een olifant. Met eigen beeldmateriaal uit Indonesië wordt het verhaal achter de koetsen verrassend gepresenteerd.

Meer info, ticketverkoop en eventuele reserveringen: www.dagvanhetkasteel.nl/ koloniale-banden.

Op zoek naar verdwenen kastelen

Op 10 juni kunnen liefhebbers van de middeleeuwen meedoen met de Groningse Archeotrail. een rondleiding langs sporen van verdwenen borgen op vijf locaties ten noorden van de stad Groningen. De rondleiding wordt verzorgd door geschiedkundig docente Roseanne Bouma en Redmer Alma, specialist op het gebied van de Ommelander adel en hun huizen. Voor meer info: www.dagvanhetkasteel.nl/archeotrailgroningen.

Voor meer info over alle programma’s en deelnemende locaties, openingstijden en eventuele reserveringen: www.dagvanhetakasteel.nl/locaties en www.dagvanhetkasteel/programma.