Kenners van de Groninger taal gezocht

REGIO - Groningers spreken Gronings. Maar als je beter luistert, blijken er verschillende soorten Gronings te zijn. Iedere streek zijn eigen dialect.

Sommigen zeggen dat er zeven of acht verschillende Groningse dialecten zijn, maar steeds meer maken wetenschappers een onderscheid tussen maar drie soorten: Oost-, West- en Noord-Gronings.

Het Centrum Groninger Taal en Cultuur in Stad zoekt de hulp van de Groningers om te kijken of dit klopt. Onderzoekers van het CGTC hebben opnames gemaakt van sprekers

van Oost-, West- en Noord-Gronings. Op de website zijn de opnames te beluisteren zodat het publiek kan meedenken en meepraten over twee vragen. Bestaan er inderdaad alleen maar deze drie soorten Gronings? Herkennen, met andere woorden, alle mensen uit Noord, West en Oost elkaar als ‘taalgenoten’ of zijn de verschillen daarvoor toch te

groot? En een tweede belangrijke vraag is accepteren Oost, Noord en West van elkaar dat er maar twee andere soorten Gronings zijn.

Het CGTC biedt de Groninger twee mogelijkheden aan om te reageren op deze vragen. „In de komende weken zal elke week een prikkelende stelling worden geponeerd waarmee we de discussie over Oost-, Noord-, en West-Gronings willen lostrekken; bijvoorbeeld ‘WestGronings, dat is toch gewoon Drentsöf’ en ‘Het Hogelands is het enige échte Gronings’, aldus het CGTC.

Ook heeft het CGTC een vragenlijst opgesteld op basis van hun nieuwe project Woordwaark. Naar aanleiding van geluidsfragmenten kan diegene die Gronings spreekt, meedoen aan een enquête met betrekking tot de regionale indeling van de taal, de vele variaties daarin en ook over hoe Groningers die verschillen ervaren.

De enquête kan online worden ingevuld via de volgende link, of via de social media

van het CGTC: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8uf5udPJVnXfEgJ