Prijsuitreiking dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie

DEN HAAG - Op 10 juni 2019 vond de prijsuitreiking plaats van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie tijdens het Boekids Festival in Den Haag. Het Poëziepaleis organiseert deze wedstrijd jaarlijks voor leerlingen uit het basisonderwijs. Famke Gussenhoven uit Groningen won met haar gedicht de hoofdprijs van de Kinderjury.

Ook dit jaar stuurden duizenden kinderen hun zelfgeschreven gedichten in. De vakjury, die bestond uit Thomas de Veen, Mary Heylema, Jelmer Soes, Linda Vogelesang en Eline Rottier, heeft uit alle inzendingen de honderd beste gedichten gekozen.

Dichtbundel Bijna de bocht om

De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Pjotr van Lenteren. Tijdens de uitreiking werd de nieuwe dichtbundel gepresenteerd, getiteld Bijna de bocht om, met daarin de honderd mooiste gedichten van 2018-2019. Ook werden tijdens dit programma de twee hoofdprijswinnaars bekend gemaakt. De winnaars kregen een filmpje en poster van hun gedicht, gemaakt door studenten van Academie Minerva in Groningen, en een gepersonaliseerde zitzak met hun gedicht en naam erop. Daarnaast had de vakjury drie eervolle vermeldingen uitgekozen.

Hoofdprijswinnaar vakjury

De hoofdprijswinnaar van Kinderen & Poëzie 2018-2019 in de middenbouw (groep 3,4,5) is Vos Speelpenning uit Utrecht met zijn gedicht Gebruiksaanwijzing voor mezelf. In de bovenbouw (groep 6,7,8) ging Sam Berding uit Amsterdam er met de hoofdprijs vandoor met zijn gedicht A brave man. De drie eervolle vermeldingen waren bestemd voor Wander van Ruyven uit Amsterdam en Jesper van den Elshout uit Riel (middenbouw) en voor Shifra Alkema uit Nieuw- Weerdinge (bovenbouw).

Hoofdprijswinnaar kinderjury

Een kinderjury heeft dit jaar ook weer een hoofdprijswinnaar uitgekozen, namelijk Famke Gussenhoven uit Groningen met haar gedicht Mijn oma. Alle honderd winnaars gingen aan het eind van de prijsuitreiking naar huis met een goodiebag vol poëtische prijzen en de nieuwe dichtbundel.

De bundel Bijna de bocht om 2018-2019 is te koop in de webshop van het Poëziepaleis en in de boekhandels voor € 13,-.

Het Poëziepaleis initieert en organiseert poëzie-activiteiten voor kinderen en jongeren zoals de dichtwedstrijden Kinderen en Poëzie, Doe Maar Dicht Maar en Dichter bij 4 mei en de nieuwe projecten Jonge Dichter des Vaderlands en de Kinderdichter.