Het Lentis Festival 2019: samen leven

ZUIDLAREN - Op locatie Dennenoord van Lentis in Zuidlaren vindt vrijdag 21 juni het Lentis Festival plaats. Van 12.00 tot 18.00 uur staat het terrein bol van de activiteiten.

Muziek, poëzie, interessante lezingen over onderzoek, sport en lekkere hapjes. Maar ook presentaties en demonstraties over hoe mensen met een psychische kwetsbaarheid een zinvolle plek in de samenleving kunnen vinden. Het centrale thema van deze editie is ‘Samen leven’. De toegang tot het festival is gratis en is voor iedereen. Het complete programma staat op festival.lentis.nl.

‘Samen leven’

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is meedoen in de maatschappij niet zo vanzelfsprekend als voor mensen zonder deze kwetsbaarheid. Terwijl juist het meedoen in de maatschappij kan helpen in het herstel. Het hebben van (vrijwilligers)werk of een studie en een sociaal netwerk zorgen voor een goed gevoel. Op het Lentis Festival is te zien en te beleven hoe ‘meedoen’ gaat. Op het ‘Samen Leven-plein’ staan verschillende sociale en maatschappelijke aanbieders van initiatieven uit de provincie Groningen.

Op het festivalterrein zijn allerlei activiteiten waar de bezoekers aan mee kunnen doen. Naast beweging en ontspanning is er ook aandacht voor gezonde voeding.

Op het Ervaringsplein kunnen bezoekers beleven hoe het is om psychische klachten te hebben en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van E-Health. Er is een Autismebelevingsbaan, een Tovertafel waarop je spelletjes kunt doen, er zijn aaibare robotdieren te aaien en belevingen door middel van virtual reality.

Cultuur

Tijdens het Lentis Festival wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de Lentis Poëzieprijs 2019. De winnaar en vier genomineerden zullen hun gedichten voordragen. Verder is er veel muziek van onder andere de Milestones, de cliëntenband @lentis, het smartlappenkoor De Laatste Snik en Fatal Injection. In het minitheater treedt componiste en schrijfster Kris Vesseur op. Lentis Erfgoed is te vinden in de Ontmoetingskerk.

Panorama van het Friese Land van Stemmingen

Het kunstproject Inside Out is een ruim 37 meter lang doek, gemaakt door meer dan honderd (ex)cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg. Het doel hiervan is de beeldvorming over de mensen die gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Initiatiefneemster Thea Gerritsen zal tijdens het festival de film vertonen over de totstandkoming van het kunstwerk in het minitheater.

Kinderplein

Ook voor kinderen is er van alles te doen. Zo is er meeleeftheater, een haka-workshop, een fotobooth, minute-to-win-it, speurtocht onder begeleiding, disco en natuurlijk schmink en een springkussen. Het Kinderplein wordt georganiseerd door studenten van het Noorderpoort College.

Festivalbus

Bezoekers van het Lentis Festival kunnen tegen geringe kosten per bus naar het festival reizen. Er zijn twee lijnen. De ene start in Winschoten en gaat via Veendam en Hoogezand naar Zuidlaren. De andere lijn start bij Station Groningen-Noord en gaat via het Hoofdstation Groningen naar Zuidlaren.

Bij Lentis wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, allemaal met als doel om de zorg nog beter te maken. Tijdens het festival worden onder andere presentaties gegeven deze nieuwe behandelingen. Deze lezingen worden geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Congres

Zorg wordt steeds meer een maatschappelijke opgave. Om de juiste antwoorden te geven op de vaak complexe problematiek moeten partijen hun eigen domeinen willen overstijgen en met elkaar samenwerken. Hoe gaan we dat aanpakken? Tijdens het congres dat in de ochtend voor het festival plaatsvindt, spreken prof. dr. Stynke Castelein (hoogleraar herstelbevordering van ernstige psychische stoornissen bij Lentis), Arien Storm (programmadirecteur Zorg Dichtbij bij Lentis), Mattias Gijsbertsen (wethouder gemeente Groningen), Oetra Gopal (wethouder gemeente Tynaarlo).