Huis eindelijk verkocht, burgemeester komt naar Midden-Groningen

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en zijn echtgenote Heleen verhuizen eind september van dit jaar naar Midden-Groningen. Ze hebben hun woning aan de Zuiderzeestraat in het Gelderse Wezep onder voorbehoud van financiering verkocht.

Hoogendoorn heeft al een woning op het oog in de gemeente waar hij sinds juli vorig jaar burgemeester is. In welke plaats het echtpaar zich wil vestigen, wil Hoogendoorn niet kwijt.

Burgemeester heeft de plicht om in zijn 'eigen' gemeente te wonen

De gemeenteraad heeft Hoogendoorn een jaar lang ontheffing verleend van zijn plicht om in Midden-Groningen te wonen. Die ontheffing moet volgende maand weer met een jaar worden verlengd.

Zolang duurt het echter niet voor hij en zijn vrouw deze kant op komen. ,,Ik ben pas gerust als ik bij de notaris zit", zegt Hoogendoorn. De vraagprijs van zijn woning in Wezep is 539.000 euro. Dat is ook de reden dat het tien maanden heeft geduurd voordat het te koop-bord uit de tuin gehaald kon worden. ,,Woningen van 2 tot 3 ton gaan hier snel weg. Maar die in een hogere prijsklasse gaan wat moeilijker."

Hoogendoorn schakelde begin dit jaar een tweede makelaar ('met goede contacten in het westen van het land') in. Of dit effect heeft gehad, is niet bekend. Tot twee maanden geleden meldden zich slechts drie serieuze kopers. Die haakten om wisselende redenen af.

Gaat Hoogendoorn nu in het aardbevingsgebied wonen?

De burgemeester wil niet kwijt in welke plaats ze hun nieuwe woning op het oog hebben. ,,Eind september hopen we deze woning te kunnen betrekken. Ik vind het niet netjes tegenover de huidige bewoners om te vertellen waar we gaan wonen." Kort na zijn installatie als burgemeester vertelde Hoogendoorn dat hij het niet uitsloot om een woning te nemen in het aardbevingsgebied.

Einde aan dagelijkse rit van 130 kilometer heen en terug

Adriaan Hoogendoorn verblijft nu nog doordeweeks vaak bij Van der Valk in Westerbroek. Het is voor hem dagelijks - vaak in de avonduren - iets te ver om de 130 kilometer naar Wezep te rijden.