Drie Sappemeerster Wishwalkers naar de Nijmeegse Vierdaagse

SAPPEMEER - Voor Henkjan de Haan uit Sappemeer is het inmiddels traditie geworden. Hij staat voor de zesde keer aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. En niet zomaar, hij loopt voor het goede doel: Make a Wish.

Ditmaal staat hij niet alleen in Nijmegen. Ook zijn dochter Simone en haar vriend Jordy doen mee. „Ach het begon met een grote mond”, lacht Simone. „Dat doen we wel even maar we werden dus uiteindelijk allebei ingeloot. En nu moeten we wel!” Maar dat ‘moeten’, zo voelt het niet voor haar. „Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Ik ben ontzettend benieuwd hoe ik het er vanaf breng. Ik zie er naar uit om mezelf te testen. En wanneer het zwaar wordt: wil of kun je niet meer op een gegeven moment.”

Op de vraag of ze veel getraind hebben antwoordt het stel. „Nou nog niet superveel. „Het kost ook enorm veel tijd om nu te oefenen en 40 kilometer te sjouwen”, zegt Jordy. „Ik kan het nog wel eens zwaar gaan krijgen”, glimlacht hij. Maar toch hebben ze allemaal vertrouwen in de goede afloop. „En als het echt niet meer gaat, dan voel je dat wel en dan stop je gewoon. Niets om je voor te schamen”, benadrukt vader Henkjan.

Het wordt ook voor Henkjan een spannende editie. „Het is de eerste keer met mijn kunstknie, dus ben benieuwd hoe het gaat. Ik mag hierdoor wel de 40 kilometer lopen, in plaats van 50.” Ook Simone loopt dagelijks 40 en Jordy moet 50 kilometer volbrengen. De slotdag zijn ze vastbesloten samen uit te lopen en de andere drie dagen proberen ze elkaar te treffen of hebben ze telefonisch contact.

Henkjan vindt het heel mooi dat Simone en Jordy meelopen. „Maar zo zegt moeder Renate, we zijn allemaal besmet met het wandelen voor Make a Wish. Vorig jaar liep onze andere dochter mee en eigenlijk zou ik nu ook, maar ik ben nog herstellende van een hernia-operatie”, legt Renate uit. Het hele gezin verblijft de Vierdaagseweek in een huisje in Nijmegen. Moeder en dochter zullen de andere gezinsleden voorzien van eten, drinken, schone kleren, peptalks en ook de blaren zullen ze doorprikken.

De tussenstand is nu inclusief toezeggingen zo’n 1300 euro. In het najaar komt daar ongetwijfeld nog een mooi bedrag bij want dan wordt het Make a Wish Badminton Toernooi voor de vierde keer gehouden in de Kalkwijck. Henkjan is hier de organisator van. „Het is een heel heftig maar ook een dankbaar goed doel. Doodzieke kinderen een mooie dag bezorgen en hun familie prachtige herinneringen geven, daar doe je het voor!”

Doneren kan natuurlijk nog steeds via www.makeawishnederland.org/deelnemer/1702/henkjan-renate-jordy-en-simone-de-haan

Sponsorende bedrijven krijgen veel publiciteit terug: op de wandelshirts van deze drie zogenoemde Wishwalkers maar ook tijdens het badmintontoernooi.

De Vierdaagse begint 16 juli.