Een Belgische bierwagen en antieke brandweerkoets gaan tijdens de Fraeylema koetsentocht in optocht

De Fraeylema Koetsentocht Slochteren 2019 zorgt opnieuw voor veel variatie. Verwacht worden 25 historische rijtuigen, waaronder twee originele postkoetsen, de boulevardtram van Prins, de antieke brandweerkoets uit Sappemeer, boodschappenwagens en 4 à 5 oldtimer auto’s.

De tocht is zo'n 23 kilometer lang en er zijn onderweg een paar tussenstops. De start is bij Manege De Woldstreek, Schildwolderdijk67, 9626 AR Schildwolde en eindigt bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Op zaterdag 31 augustus vindt de tocht plaats.

Rijdende monumenten

Bij de Fraeylema Koetsentocht staan het glanzend gepoetste paard, de traditionele tuigen en historische, traditionele kleding centraal. Vier Herauten op het Groninger paard rijden tijdens de route voorop, aangevuld met enkele IJslandse paarden, een oeroud, Keltisch en onvermengd zuiver ras dat een slag kleiner is. Het is een traditie van rijdende monumenten.

De meerijdende brandweerkoets laat zien hoe er ruim honderd jaar geleden werd gewerkt bij bluswerkzaamheden. Als ergens een brand uitbrak, werd deze geblust met een stoomspuit op een rijtuig, getrokken door paarden.

Brand blussen in 1900

Hoewel ruim honderd jaar geleden de eerste auto’s op de markt kwamen, waren koetsen op paardenkracht nog een tijdlang goedkoper dan gemotoriseerde brandweerwagens. Brandweermannen waren nog veelal vrijwilligers.

Pas aan het eind van de negentiende eeuw werden, in eerste instantie in Amsterdam, betaalde beroepsmensen ingeschakeld. Daaronder waren ook koetsiers, die voorheen als brandblussers hadden gewerkt. In Groningen duurde het tot 1910 voordat de beroepsbrandweer werd opgericht. De brandweerwagens kregen toen zwaailichten en een sirene.