Leerlingen De Achtbaan brengen bezoek aan Groeneveld Advocatuur

HOOGEZAND -Groep 7/8 van OBS De Achtbaan in Hoogezand (locatie Multatulistraat) heeft in de laatste week voor de zomervakantie een bezoek gebracht aan Groeneveld Advocatuur in Hoogezand.

De dertien leerlingen hadden ter voorbereiding zich verdiept in het familierecht en het strafrecht. Wat komt er bijvoorbeeld kijken bij een echtscheiding? Wat is het verschil tussen een misdrijf en overtreding? Ook hadden ze tekeningen gemaakt voor een kwartet.

Advocaat en eigenaar Nicolien Groeneveld: „Om ze kennis te laten maken met verschillende rechtsgebieden en de verschillen daarbinnen, had ik de kinderen gevraagd tekeningen te maken. Van overtredingen, van misdrijven, van een rechter, een politieagent, maar ook van familierecht-kwesties zoals gezag en hoofdverblijf. Deze tekeningen heb ik gebruikt in een zelf samengesteld kwartet. Dat was dus nog even flink knippen en plakken voor mij, maar alle leerlingen én de juf hebben een kwartetspel met eigen tekeningen mee naar huis gekregen.”

De leerlingen hadden veel vragen voor advocaat Groeneveld. ‘Wat is het moeilijkste aan uw werk? Welke studie heeft u moeten doen om advocaat te worden en komt u wel eens bij de mensen thuis?’ “Een vragenvuur”, zegt Groeneveld.

In de groep zijn er geen ambities voor de advocatuur. Groeneveld lachend: Het schrijven en het blijven studeren, sprak ze geloof ik niet echt aan.”

Juf Natasja: „Ik vind het erg leuk dat kinderen op deze manier kennis kunnen maken met bepaalde beroepen. In een ongedwongen sfeer waarin ze hun vragen mogen stellen of gewoon een gesprekje aan kunnen gaan. We proberen dit zoveel mogelijk in te passen in ons onderwijsprogramma. Zo krijgen we in september bezoek in de klas van een agent. Zo zien de leerlingen dat het gewoon mensen zijn, met een bepaald beroep.”

Groeneveld: „Ik spreek vaker met leerlingen van basisscholen. Meestal kom ik dan langs op school. Vaak bij een groep 8 of 7. Om iets te vertellen over het beroep advocaat, of over een bepaald rechtsgebied. De interactie met de leerlingen is leuk. Gewoon, inderdaad ongedwongen en zonder poeha. Ik zeg: doe maar gewoon hoor.”

Na afloop keerden de leerlingen terug naar school. Ze kregen een kwartetspel mee, met eigen tekeningen en een frisbee. Juf Natasja: „De zomer tegemoet!”

Groeneveld Advocatuur is gevestigd aan de Hoofdstraat 25 in Hoogezand. www.groeneveldadvocatuur.nl.