Het Brandweer Museum is jarig

Sappemeer - Het is alweer tien jaar geleden dat de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen werd opgericht en daarmee de deuren openden van het Brandweer Museum aan de Kleinemeersterstraat.

De stichting wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom is het 7 september feest. „De burgemeester komt de opening verzorgen en ook hebben we oud-wethouder Oetra Gopal en Jaap Nienhuis te gast. Zij verzorgen de afsluiting van ons restauratieproject aan de Bellenwagen”, aldus mede-oprichter en tevens brandweerman Marc Bakker. Bijna twee jaar zijn de mannen van de stichting al bezig met de restauratie van de bellenwagen die na veel onderhandelen en ‘zeuren’ werd gekocht van een man uit Scheemda. Nienhuis en Gopal gaven eveneens het startsein voor het project. „En nu dus de afsluiting. Dan is het cirkeltje mooi rond.”

Het museum begon destijds met de restauratie van een oude Ford, afkomstig van een medewerker van Eska. Hij wilde de wagen afstaan op voorwaarde dat deze zou worden opgeknapt. in de kazerne van Hoogezand werd er in de vrije uurtjes geklust totdat de Ford picobello was. Gestaag kwamen er meer voorwerpen en voertuigen waarop de groep van zes mannen op zoek ging naar een eigen locatie. Deze werd gevonden in het voormalig Nijburg-pand in Sappemeer.

Op deze plek kan men dinsdagavond van 19-21 uur terecht en iedere tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 16.00 uur. „We staan voor het behoud van oud brandweermateriaal, de auto’s restaureren en we zorgen dat ze op de weg blijven, want als ze we willen kunnen we wekelijks wel op pad voor diverse evenementen en optochten”, glimlacht Bakker.

Tijdens het feest op 7 september staat er een optocht met minimaal 33 voertuigen op het programma. Aansluitend worden bij het museum deomstraties gegeven en kunnen de kleintjes zich uitleven op een heus brandweerspringkussen.