Wat vinden de experts van Zuidlaren? We horen het na de vakantie

Experts hebben tijdens twee bijeenkomst uitgebreid hun licht laten schijnen over de centrumplannen voor Zuidlaren. Het verslag daarvan komt na de zomervakantie.

Dit staat in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om een gevoelige kwestie. De oppositiepartijen VVD, Gemeentebelangen en PvdA zijn boos omdat er geen raadsleden bij de bijeenkomsten mochten zijn. Ook is er na een motie van collegepartij Leefbaar Tynaarlo besloten om geen video-opnamen te maken van de bijeenkomsten.

Zorgvuldige weergave

De gemeente wil een zorgvuldige weergave geven van de besprekingen en alle deelnemers aan de besprekingen de kans geven op het conceptverslag te reageren. Omdat velen nu met vakantie zijn, komt het verslag pas medio augustus.

De eerste bespreking was op 26 juni, de tweede op 10 juli. De besprekingen maken deel uit van het planproces om tot een centrumplan voor het dorp te komen. Onderzoeksbureau Citisens helpt de gemeente tot voorstellen te komen dat zo veel mogelijk aan de wensen van inwoners en ondernemers tegemoet komt.

Knopen doorhakken

De gemeenteraad moet echter uiteindelijk de knopen doorhakken, onder meer over het gevoelige vraagstuk of de supermarkten Jumbo en Albert Heijn (definitief) aan de Brink komen. Albert Heijn mag hier al wel 4 jaar een tijdelijke winkel exploiteren.

Daarom vonden raadsleden van Gemeentebelangen, PvdA en VVD dat ze bij de bijeenkomsten moesten zijn. Een raadsmeerderheid vond echter dat de experts zonder bemoeienis van politici hun mening moesten geven. Bovendien wilden ze niet te veel aanwezigen.

Behalve experts ook belanghebbenden

Bij de eerste bijeenkomst waren behalve vakinhoudelijke experts ook leden van de Klankbordgroep Zuidlaren aanwezig, net als ondernemersvereniging VOZ en vertegenwoordigers van Albert Heijn en Jumbo. VOZ en beide supermarkten zijn vooral belanghebbenden, maar volgens de gemeente was het belangrijk dat de experts hun vragen konden stellen.

Citisens heeft op 10 juli nog een tweede ronde gehouden om de experts verdiepende vragen te stellen.