Goff Miedema presenteert derde boek over de Tweede Wereldoorlog

ZUIDLAREN - Op zaterdag 3 augustus presenteert Goff Miedema uit Hoogezand zijn derde boek over de Tweede Wereldoorlog in Zuidlaren.

Het boek ‘Een gedenkwaardig kei’ is een boek geworden met gedenkwaardige, onderbelichte, verzwegen en vergeten verhalen. Het is een vervolg op het boek ‘Onderduiken in een broeinest van verzet’ dat hij in 2018 uitbracht.

In zijn nieuwste boek gaat het over de 289 slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Zuidlaren. Toegespitst op de vijf slachtoffers die vielen als gevolg van de liquidatie van de NSB’er Willem Reilingh in 1943.

Door intensief speurwerk kwam Goff Miedema in het bezit van originele documenten uit het persoonlijk archief van de man die Reilingh heeft doodgeschoten (Jan Boldewijn) en aan documenten uit het persoonlijk archief van Willem Reilingh.

In het boek is ook veel aandacht besteed aan de organisatie van het verzet in Zuidlaren en op Dennenoord. Ook geeft de auteur een kritische beschrijving van de rol die leden van het verzet in Zuidlaren speelden bij de liquidatie van Willem Reilingh. Het 106 pagina tellenden boek wordt afgesloten met herinneringen van Zuidlaarders en oud-Zuidlaarders aan de oorlog in Zuidlaren.

Karel Frederik Kwant en Jan ten Cate, beide afkomstig uit Meppel, werden op 3 augustus 1943 als represaille voor de moord op Reilingh door twee Duitse militairen doodgeschoten in Zuidlaren. Dit voor de ogen van het gezin van Jan van der Velde. Van dat gezin leeft alleen zoon Luit nog.

Hij heeft zijn herinneringen aan deze traumatische ervaringen uitvoerig gedeeld met Goff Miedema. De auteur heeft zijn boek dan ook opgedragen aan de familie Van der Velde en Luit zal op 3 augustus het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het eerste boek wordt overhandigd door twee leden van de vroegere jongensgroep ‘De Mustangs’, ook Luit was daar in 1947 lid van. De leden van De Mustangs waren belangrijke bronnen voor Goff Miedema.

De bijeenkomst wordt gehouden in MFC De Ludinge van 10.00 tot 13.00 uur. Rond 12.00 uur leggen de 70 tot 80 gasten bloemen bij de kei die er dankzij de familie Van der Velde in 1985 is gekomen ter nagedachtenis aan Kwant en Ten Cate. Ook wordt een minuut stilte in acht genomen ter herdenking aan de traumatische gebeurtenis die daar 76 jaar geleden heeft plaats gevonden.

Daarna wordt de bijeenkomst afgesloten met een informeel samenzijn en kunnen de gasten hun gereserveerde boeken in ontvangst nemen.

Het boek is op 3 augustus ook te verkrijgen bij Bruna en in de stand van de Historische Vereniging Gemeente Zuidlaren op de Markt van Melk en Honing op de brink. In de middag is Goff Miedema daar ook aanwezig.

Het boek kan ook worden besteld via gofmie@gmail.com