Sven Buikema heeft de wind in de zeilen

SIDDEBUREN - Zeiler Sven Buikema (19) uit Siddeburen heeft de wind in de zeilen. Afgelopen week won hij de Sneekweek en recent werd hij vierde tijdens het WK Splash op de Oosterschelde in Zeeland. Hij had net zoveel punten als de winnaar van het brons, maar die had meer 1-tjes gevaren.

"Het ging beter dan verwacht tijdens de Sneekweek", zegt Sven. "Met de Sneekweek is het ook altijd gezellig en een feestje. Het zeilen ging zo goed dat ik zoiets had van: ik ga echt voor het klassement meedoen. Dit was na de eerste wedstrijd. Ik was slecht gestart, lag één na laatste maar ben nog derde geworden. Toen dacht ik, dan kan ik ook wel in de andere wedstrijden als ik gelijk vooraan lig, vooraan blijven. De tweede dag heb ik niet meegedaan, maar je slechtste wedstrijd mag eraf. Ik heb drie eerste plekken, een tweede en een derde plek gehaald tijdens de Sneekweek. Het was spannend tot de laatste dag want ik mocht geen slechte wedstrijd meer varen."

"Tijdens de Sneekweek zeilden we banen die het hele meer over gingen. Waarbij ik tijdens het zeilen dus ook moest navigeren met een banenkaart. Ik wist dat ik de Sneekweek ging winnen, toen er veel wind was voorspeld de laatste dagen. Met harde wind ben ik op mijn best en kon ik uiteindelijk ondanks de niet meegezeilde wedstrijd met ruime voorsprong winnen."

Bord van Delfts blauw

Hij kreeg als winnaar een bord van Delfts blauw. “Eén van de mooiste prijzen die je kunt winnen. Ik ben extra blij met het winnen van de Sneekweek omdat ik al twee keer tweede ben geworden en ik de vorige keer na de hele week eerste te hebben gestaan op de laatste dag was ingehaald."

Tijdens het WK in Zeeland waren de wedstrijden lastig, geeft Sven aan. "Er waren veel wind draaiingen. Er was veel stroming bij de Oosterschelde en dat heeft invloed. Als de stroming van onder de startlijn komt uit de richting van onder de startlijn kan het zijn dat je haast automatisch over de startlijn wordt gezet en heb je dus een grote kans dat je te vroeg start, zoiets maakt het wel lastig.

Tevens heb je diepteverschillen. Waar het dieper is gaat de stroom sneller. Bij stroom mee wil je dus dieper waren en tegen de stroming in juist in het ondiepe gedeelte. Ik zeilde continu in de top 10, was heel constant en voer bijna geen slechte wedstrijden. Mijn kracht is ook dat ik erin blijf geloven als ik slecht lig in een wedstrijd en me op die manier vaak weet terug te knokken."

Tachtig boten 

Zo’n tachtig boten deden aan het WK mee. "Iedereen die goed is komt daar op af en daar trainen we allemaal voor. Je hebt het heel jaar door wedstrijden, maar tijdens het WK wil je presteren."

De Splash Blue klasse waarin Sven uitkomt is een jeugd zeilboot. "Tot 21 jaar mag je daarin zeilen. Je staat best wel in direct contact met het water. Bij harde wind hang je echt buiten de boot. Hij reageert ook heel direct, als je even stuurt ga je eigenlijk gelijk overstag. Dat maken het leuke wedstrijden omdat je ook snel beslissingen kunt nemen."

Na de Splash klasse stappen veel over naar de Laser klasse. "Daar kun je langer in blijven zeilen en het is Olympisch. Verder heb je een tweemansboot. Ik sta ook een beetje voor die keuze nu. Ik denk wel dat ik naar een andere boot overstap. Ik ben best lang en sterk, dus ga ik waarschijnlijk naar een boot met iets groter zeil, de Laser Radial. Maar dan moet ook weer een nieuwe boot gekocht worden en die moet ik zelf betalen.

Dromen van de Olympische Spelen

Zeilen is duur en voor de wedstrijden moet je ook inschrijvingsgeld betalen. Voor mij is het in principe belangrijk dat ik goed vaar en het gezellig heb met mijn vrienden die ook zeilen. Het zou mooi zijn als ik de top kan bereiken, maar daar komt ook heel veel training bij kijken. Of het gaat lukken is afwachten. Je hebt een talententeam van het watersportverbond. Als je veel traint, dan is het wel mogelijk daar bij te komen en het goed te doen. In wat voor boot ik volgend jaar ga varen, daar ben ik dus nog niet uit. Natuurlijk droom ik van de Olympische Spelen. Maar ik weet dat ik komend schooljaar ook gewoon ga studeren en dat kost veel tijd. En ik ben blij met de combinatie van gezelligheid en goede prestaties van nu. Mijn coach Frank Woltman speelt een belangrijke rol, omdat hij gezelligheid voorop stelt waardoor ik altijd plezier beleef in het zeilen en alleen de druk voel die ik mezelf opleg."

“Ik zeil al van jongs af aan, toen ik acht was. Ik woon in Siddeburen, vlakbij het Schildmeer. Mijn vader heeft daar een zeilboot liggen en ik ging vaak mee. Daarnaast was er eens een open dag van de zeilvereniging en ik voer daarin mee en vond het leuk. In het begin presteerde ik nog niet zoveel maar op een gegeven moment ging ik prijzen winnen en begon ik het steeds leuker te vinden, vooral het wedstrijdzeilen. Mijn vader zeilt voor zijn plezier, ik wil er altijd wel een wedstrijd van maken. Als hij koffie drinkt, kijk ik hoe de wind staat hoe we het snelst naar de overkant komen. Ik kan dan niet rustig stilzitten."

Cindy Houwen