Asser militairen op de koffie bij premier Rutte

Twee militairen van de luchtmobiele brigade in Assen waren maandagmiddag op de koffie bij premier Rutte in het Torentje.

Sergeant-majoor Harm uit de gemeente Midden-Groningen en voormalig soldaat Arjen uit Friesland waren door Rutte uitgenodigd vanwege hun optreden in Uruzgan in 2007. Daarvoor kregen ze begin juli een dapperheidsonderscheiding uitgereikt op het Binnenhof. Minister Ank Bijleveld speldde hen het Bronzen Kruis op. Twee andere militairen werden toen ook onderscheiden.

Persoonlijk onderhoud

Rutte kon destijds niet bij de uitreiking aanwezig zijn en had de onderscheiden militairen uitgenodigd voor een persoonlijk onderhoud. Maandag waren drie van hen in de werkkamer van Rutte in Den Haag.

,,Voor het gesprek stond een half uur gepland. Het werd drie kwartier. De premier was oprecht geïnteresseerd in ons vak. Ik mag er niet te teveel over zeggen, maar we hebben het gehad over zaken die spelen op de werkvloer. En we kregen koffie met een koekje”, zegt sergeant-majoor Harm.

Hij had een cadeautje voor de premier meegenomen: het boek De Mannen van Pegasus van Jim van Geelkerken. Dat gaat over de periode in 2007 toen de militairen uit Assen in Uruzgan zaten en het zwaar voor de kiezen kregen.

De achternamen van de militairen zijn uit veiligheidsoverwegingen niet genoemd.