Passie voor schaatsen leidt tot museum in Sappemeer

SAPPEMEER -Kinderschaatsen uit Engeland met de originele schoentjes erbij is één van de recente aanwinsten van Alex Kampinga van het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer. Heel bijzonder zijn de 'zwaneneschaatsen'.

In de ruimte achter het huis dat ingericht is als museum staan onder meer Groninger schaatsen van 1850 tot begin 1900.

Ook uit Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland heeft Kampinga schaatsen staan, net als uit het buitenland zoals Duitsland, België en Engeland. En naamgebonden schaatsen en reclameschaatsen. Van Gerard Kemkers kreeg hij een schaats tijdens de opening van een expositie in de bibliotheek van Hoogezand. Daarnaast zijn in het museum onder meer medailles en het schaatspak van Jan Pesman te vinden en een Groninger slee.

De accu opladen

Het begon allemaal in 1985. "Ik had het druk op het werk, werkte veel dagen en ik zocht iets als hobby om de accu op te laden. Ik kreeg een boekje in handen van iemand die schaatsen verzamelde en toen dacht ik: dat ga ik doen. Ik ben gelijk naar het huis van mijn ouders gegaan en heb de schaatsen van mij en mijn vader opgehaald, ik heb veel beurzen afgelopen en zo is successievelijk de collectie tot stand gekomen."

"Dit hadden ook brandweerhelmen kunnen zijn als ik net dit boekje had gezien", vervolgt Kampinga terwijl hij een folder over brandweerhelmen laat zien. "Ik volgde wel bijvoorbeeld Ard en Kees en als er schaatswedstrijden in het dorp zijn kijk ik wel eens, maar het was niet zo dat ik een echte schaats fan ben."

"We woonden eerst aan de Telstar. In 1996 hebben we dit huis gekocht vanwege de ruimte erachter. Die ruimte heb ik gerenoveerd, heb alles zelf gemaakt. Op 5 november 1998 is het museum geopend.

Zijn overleden echtgenote was destijds ziek. "We hebben net tussen twee chemokuren dit kunnen openen. Ze ging altijd mee naar beurzen en veilingen en was er zelf ook enthousiast erover. Anders kon ik ook geen 50 paar schaatsen in de kamer hebben."

Het meest trots is hij op de zwanenschaatsen. "Als verzamelaar wil je die hebben, want die zijn echt een unicum. Ik verzamel op model en niet op naam van de fabrikant. De ervaring die je hebt deel je met andere verzamelaars en ook op internet vind je wel informatie."

Verder is Kampinga lid van ‘De Poolster’, de schaatsverzamelclub van Nederland.

Open op zondag

Het museum is elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend maar ook regelmatig op verzoek. "Op zaterdag heb ik wel reünies of familie-uitjes. Ik heb zelfs wel eens gasten van een bruiloft ontvangen. Bij een normale rondleiding heb ik een club van maximaal twintig personen. Dan vertel ik een verhaal van ongeveer 45 minuten.

Ik heb zelf ook een paar schaatsen gemaakt en daar praat ik dan bijvoorbeeld over. Ik geef wel presentaties aan scholen en kinderen die een spreekbeurt over schaatsen willen houden geef ik informatie en geef ik wel een paar schaatsen mee te lenen en kunnen ze zo hun verhaal houden."

Vrijwillige donatie

"Ik doe het vrijwillig. De entree is ook gratis, maar mensen kunnen een vrijwillige donatie geven. Ik ben nog steeds aan het verzamelen. Niet alleen schaatsen, maar ook beeldjes. Ik kijk meestal wel op internet of er nog wat te koop is. Zolang het kan en ik het nog leuk vind, ga ik er mee door."

Kijk voor meer informatie op de website www.groningerschaatsmuseum.nl

Cindy Houwen