Eeuwfeest bij Z.N.C.

ZUIDBROEK Voetbalclub Z.N.C. (Zuidbroek-Noordbroek Combinatie) bestaat 10 september 100 jaar.

Met veel activiteiten voor leden, oud-leden en sponsoren staat de club stil bij haar eeuwfeest. De aftrap hiervoor is woensdag 11 september.

,,Dan is er een voetbalclinic door FC Groningen voor de jeugdafdeling van Z.N.C.”, vertelt de jubileumcommissie, bestaande uit zeven dames en één man. Oud Z.N.C-er Tom Hiariej is bereid gevonden om deze dag de opening te verzorgen. De clinic wordt van 18.00 tot 20.00 uur gegeven. Vrijdagavond 13 september volgt een receptie voor genodigden met aansluitend een reünie voor leden en oud-leden. ,,Dan is er de tijd om herinneringen op te halen en rustig te praten.”

,,De volgende dag is de jubileum-battle. Een soort zeskamp met voetbal-, woord- en behendigheidsspelletjes. Het begint met een spelletjesdag voor de jeugd ’s ochtends om 11.00 uur en er is disco. In de middag is de battle voor senioren. Vervolgens is er een borrel. ’s Avonds vanaf 20.00 uur is het jubileumfeest voor leden en oud-leden.” De band Fantix en PM Entertainment verzorgen de muzikale omlijsting. ,,We verwachten zo’n 200 mensen. Zondag beginnen we om 11.00 uur met een brunch voor de leden die is gesponsord door Spar Noordbroek. Om 13.00 uur volgt het Familie Club toernooi. Hiervoor kunnen leden hun families zich voor aanmelden. Het is een leuk toernooitje om aan mee te doen waarbij geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het is ook oud en jong door elkaar.” Vanaf 16.00 uur is het tijd voor de jubileum afterparty waarmee de festiviteiten rondom 100 jaar Z.N.C wordt afgesloten.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de activiteiten begon zo’n 1,5 jaar geleden. Naast de acht commissieleden is er nog een aparte jeugdwerkgroep die ook uit acht personen bestaat. Onder meer veel post en e-mail gind de deur uit om de leden en oud-leden te informeren. Voor die laatste groep had de commissie de beschikking over een aantal oude adressenlijst. ,,Maar er zijn ook mensen verhuisd natuurlijk. Vandaar ook dat via verschillende kanalen oproepen zijn gedaan. Momenteel is oudste lid dat zich aangemeld heeft 85 jaar.”

,,We zijn momenteel nog heel erg bezig met de eigen vrijwilligers ervoor te zorgen alles voor elkaar te krijgen. Al met al hebben we wel 100 vrijwilligers in totaal bereidt gevonden om mee te helpen. Met de battle bijvoorbeeld staat bij elk spel wel iemand.” Om het geheel te financieren zijn er diverse acties gehouden. ,,Daar hebben we veel plezier mee gehad. Het bestuur hield een jubileumfietstocht van Berlijn naar Zuidbroek, voor moederdag werden aardbeidensloffen verkocht, in het najaar volgde de orchidee-verkoop, tijdens de decemberactie verkochten jeugdleden kruidnoten, chocolade kruidnoten, speculaasbrokken en banketstaven en in februari werd de jubileumbingo gehouden.”

Z.N.C. ontstond vlak na de eerste wereldoorlog toen er veel voetbalclubs opgericht werden. Destijds kon er één elftal worden geformeerd. In Zuidbroek begon het voetbal op 10 september 1919, in Noordbroek iets later. In 1951 wordt gesproken over de fusie van de sportverenigingen en 23 juli 1951 is dit een feit. De club speelt met witte shirt, groene broek en groene kousen. Momenteel heeft Z.N.C. 340 leden, negen juniorenteams, zes seniorenteams en één vrouwenelftal.

Kijk voor meer informatie op de website vvznc.nl.

Cindy Houwen