Schrijven en spelen | Ellen Kiewiet

HOOGEZAND Oud-Hoogezandster Ellen Kiewiet is zangeres, actrice en theatermaakster en staat al meer dan 25 jaar op de bühne. Momenteel speelt ze met vier andere dames Zeevrouwen de Musical

Zeevrouwen de Musical is een stuk met als aanleiding het 50 jarig bestaan van het Lauwersmeer, waar Ellen de laatste 12 jaar woont.

Ellen woonde tot haar 18de in Hoogezand. Ze kreeg toneel met de paplepel ingegoten. ,,Het toneel heb ik van mijn moeder, zij speelde ook veel, en de muziek van beide ouders. Vader speelde jazz en mijn moeder had een mooie altstem.” Ellen zelf wilde jong het toneel op, iets wat later ook gebeurde. ,,Ik studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen Rechten en Frans. Ik kwam toen bij theatergezelschap ’t Gerugt en wist dit wil ik zijn, actrice en zangeres. Ik ben toen met de studie gestopt. Ik heb zangles genomen en later een toneelopleiding in Den Haag gevolgd, en daar ben ik nog steeds heel blij om.”

Londen

Ze speelde nog bij Waark en leerde daarbij veel van een goede regisseuse van Theater de Appel. ,,Ik ben daarna nog een half jaar naar Londen geweest. Toen dacht ik, ik ga dit in Nederland verder oppakken. Samen met Rieks Folgerts begon ik in de Engelstede in Engelbert. Daar richtten we een podium op met theater en muziek. Uiteindelijk is Rieks hiermee doorgegaan. Ik kreeg een rol in Amsterdam.” Daar maakte ze ook haar eerste eigen concertprogramma. Ellen speelde vervolgens in Rotterdam. ,,Dat was geweldig. Ik had de hoofdrol in de musical ‘The King and I’, en vertrok naar het westen.”

Met haar solovoorstelling ‘Mijn moeder heeft een petticoat’, haar verhaal over haar droom van sterrendom met alle ups en downs, geinspireerd door de prachtige old-time Braodway musicals, trok ze langs de diverse theaters. Haar toenmalige pianist werd later muzikaal leider bij Joop van den Ende, die jaren later met de musical ‘Petticoat’ kwam. ,,Ik zie dat als een compliment.” Daarna maakte ze onder andere de productie ‘Hippies’ over de jaren zestig. ,,Dat was zo’n leuke tijd en dat was voor mij de reden om dit op te pakken.” Voor een deel blijft dit dicht mij, want in het verhaal gaan twee vriendinnen terug in de tijd.” Bij het maken van producties schrijft Ellen wat ze zou spelen. ,,Ik stap in de rol die ik schrijf.” Ze duikt ook in de achtergronden van het onderwerp en zet het verhaal in de juiste context. ,,Die verhalen verifieer ik ook.” Ze maakte verder onder meer een kindermusical, wat ging over een genetisch gemanipuleerde aap. ,,De inspiratie komt uit de onderwerpen die me interesseren.”

Waddenkust

Momenteel trekt Ellen met Zeevrouwen de Musical langs het Lauwersmeer en de Waddenkust. De aanleiding voor dit stuk was het vijftig jarig bestaan van het Lauwersmeer. Het verhaal gaat over vijf vrouwen en wat er gebeurd als ze worden afgesloten van hun belangrijkste bron, de zee. Door hun ervaringen, de vriendschappen en en persoonlijke transformatie krijgt de toeschouwer een indruk van de impact van de afsluiting van de Lauwerszee. De persoonlijke verandering als metafoor van de verandering van het gebied. ,,Je ziet in het gebied ook de transformatie van zout naar zoet, van zee naar meer. Maar je ziet ook de toekomst. Dat die positief is, je verder gaat en je groeit.” De voorstelling is nog te zien in Kollum, Munnekezijl, Oostmahorn, Zoutkamp, Vierhuizen en Lauwersoog.

Kijk voor meer informatie hierover op www.zeevrouwendemusical.nl.

Ellen houdt van de vorm musical. ,,Ik vind de laagdrempeligheid fijn. Het is zo toegankelijk en het mooie is dat je wel dingen meegeeft zonder belerend te zijn, maar wel dat je überhaupt over bepaalde zaken nadenkt.” Ideeën over een volgende voorstelling heeft ze al. ,,Dat wordt ‘Oh Moeder Aarde’ en gaat over de natuur en de kosmos.”

Verder wil ze Stichting De Lachende Paardenbloem, waar ze artistiek leider is, consolideren. ,,Dit productiehuis is ook bij de laatste voorstellingen betrokken.” Het is opgericht om professioneel theater in het Noorden te produceren en op te voeren en om theater naar het publiek te brengen die anders niet zo snel naar een voorstelling of theater zou gaan. Voor nu kijkt Ellen met veel voldoening terug op wat ze tot nu toe gedaan heeft. ,,Qua rollen en spelen heb ik prachtige dingen gedaan en gespeeld. Ik heb heel veel geleerd en alles komt nu eigenlijk wel samen. Aan de ene kant de makerskant en aan de andere kant het zingen en acteren.”

Cindy Houwen