Subsidie voor innovatief project Koninklijke Niestern-Sander, Marine Service Noord en Royal Bodewes Shipyards

Koninklijke Niestern-Sander uit Delfzijl, Marine Service Noord uit Westerbroek en Royal Bodewes Shipyards uit Hoogezand krijgen 365.000 euro subsidie voor gezamenlijke innovaties met vloeibaar aardgas (LNG) in de scheepsbouw. Het betreft een subsidie uit het provinciale programma ‘Groningen@Work’.

Koninklijke Niestern-Sander, Marine Service Noord en Royal Bodewes Shipyards bouwen onder meer een bestaand schip om naar vloeibaar aardgas (LNG). De bedrijven willen hiermee hun sterke positie als bouwers van innovatieve en complexe schepen versterken.

Als het project succesvol is, verwachten de initiatiefnemers meer dan 200 miljoen extra omzet te genereren. Dit moet ongeveer honderd arbeidsplaatsen opleveren.

Minder uitstoot van schadelijke stoffen

Schone energie is een belangrijk speerpunt voor de Noord-Nederlandse economie. Doordat de milieu-eisen voor de scheepvaart veel strenger worden, groeit de markt voor LNG-vaartuigen. Dit vloeibaar gemaakt aardgas stoot minder schadelijke stoffen uit dan scheepsdiesel.

Het gebruik ervan in schepen is technisch echter ingewikkeld. Het ontwerpen en bouwen van de benodigde systemen vraagt daarom veel expertise.

Voortbouwen op eerdere ervaringen

De noordelijke maritieme sector heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met het bouwen van LNG-schepen. Dit project borduurt daarop voort met de ombouw van een bestaand schip naar LNG en de realisatie van een zeer LNG-bunkertanker.

Ook worden twee systemen ontwikkeld die de toepassingsmogelijkheden van LNG als scheepsbrandstof verder vergroten.