Genieten van ‘Plekken van Plezier’ in gemeente Midden-Groningen

SAPPEMEER - In het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Dit jaar is het thema 'Plekken van Plezier’. Op verschillende locaties in de gemeente Midden-Groningen is het goed toeven.

Een overzicht van ingeleverde persberichten.

Sappemeer

Borg Welgelegen in Sappemeer is zaterdag open van 10.00 tot 16.30 uur. Eeuwenlang woonden hier vooraanstaande, meest adellijke families. Het interieur van dit rijksmonument is doorgaans niet voor het publiek toegankelijk. Vrijwilligers van Het Groninger Landschap vertellen u over de bijzondere tuin en de geschiedenis van de veenkoloniën.

De borg is tevens de thuishaven van de beide Odd Fellowloges van Sappemeer. Bijzonder is dat u op Monumentendag ook een kijkje kunt nemen in de doorgaans afgesloten ruimte, waarin de Odd Fellows hun zittingen houden.

Harkstede

Veel reuring in Harkstede. Rondleiders geven informatie over de restauratie van de monumentale kerk en ook de molenaar van Stel’s Meulen staat te popelen om bezoekers tekst en uitleg te geven over de molen.

De koffie/thee staat weer klaar in het theehuis ‘Ons Hertenkamp’ van COSIS, voorheen NOVO. Dit theehuis staat op een historische plaats. Vroeger liep daar het Rijpmakanaal en er was daar een zwaaikom (keerlus) voor de boten. In de tijden van het Woldjerspoor werden op die plaats goederen vanuit de boten in de trein geladen.

In het oude schoollokaal in Scharmer wordt getoond hoe de leerlingen vroeger hebben leren lezen en schrijven.

Slochteren

De Fraeylemaborg is zaterdag gratis toegankelijk.Zondat kost een toegangskaartje slechts 5 euro. Aan de hand van een beschrijving van alles wat er te zien is kunt u zelf uw rondleiding verzorgen in de borg.

Kropswolde

Zaterdag en zondag is de aardewerk collectie van museum station Kropswolde weer te bewonderen in de eerste klasse wachtkamer van het station. Naast de Erica aardewerkfabriek in Hoogezand en Confiedo uit Harkstede wordt een overzicht getoond van oud Hollands gebruiksaardewerk.