Pvda en SP zoeken in Den Haag steun voor zonnige plannen van Drentse sportclubs

Geef kleinschalige initiatieven met zonne-energie voorrang op het elektriciteitsnet boven grootschalige plannen van de grote bedrijven. Een motie van die strekking dienen SP en PvdA dinsdag in de Tweede Kamer in.

Als de motie wordt aangenomen, betekent dit een steun in de rug van onder meer veel sportclubs in Drenthe. Hun plannen om bijvoorbeeld hun clubhuizen te voorzien van zonnepanelen, lopen stuk op de beperkte capaciteit van het Drentse net. De clubs kunnen de op te wekken stroom niet kwijt. Plannen om de verenigingsgebouwen te verduurzamen, lopen hiermee veel vertraging op. Voetbalvereniging Nieuw Buinen heeft bijvoorbeeld al subsidie om panelen te installeren, maar dat kan niet vanwege de capaciteitsproblemen.

Statenlid Peter Zwiers (PvdA) zoekt al geruime tijd naar een oplossing en werkt hierbij samen met partijgenoot en Tweede Kamerlid William Moorlag uit Blauwestad. ,,Die voorrangsregel is belangrijk’’, zegt Zwiers, ,,want als we moeten wachten op uitbreiding van het net, dan duurt het veel te lang.’’ Minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) is echter allerminst enthousiast.

,,Zo’n verkeersregel lijkt leuk, maar dit is te ruw’’, zei hij vorige week in een debat met Moorlag. Hij zegde toe de Kamer per brief nader te informeren over mogelijkheden om de problemen op te lossen.

 

Zwiers heeft echter ook zijn hoop gevestigd op Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) uit Assen. Zij vindt ook dat er snel een oplossing moet komen voor de kleinschalige producenten van schone elektriciteit en denkt daarbij ook aan een voorrangsregel.

De motie van PvdA en SP komt later deze week in stemming, verwacht Zwiers.