‘De dochter van Martenshoek’: muziektheatervoorstelling op zes locaties langs het Oude Winschoterdiep

Zes locaties aan het Oude Winschoterdiep in Hoogezand vormen het decor voor ‘De Dochter van Martenshoek’. Deze zes scènes tellende muziektheatervoorstelling gaat donderdag 26 september in première.

‘De Dochter van Martenshoek’ is een verhaal over de koftjalk Tromp, in 1912 gebouwd bij scheepswerf Verstockt in Martenshoek. De Tromp, voorheen Lammechiena II, vervoerde in de Eerste Wereldoorlog goederen over de Oostzee, zonk in de Tweede Wereldoorlog in het Verbindingskanaal in Groningen, werd weer boven water gehaald, lag aan de ketting op Gibraltar en deed dienst op Sicilië.

Een van slechts vijf nog varende koftjalken

De Tromp, door een aantal historische scheepsfanaten van de ondergang gered, is een van de slechts vijf nog varende koftjalken in de wereld.

Het inmiddels gerestaureerde schip is in de oude haven van Martenshoek een van de theaterlocaties van ‘De Dochter van Martenshoek’.

Gidsen begeleiden theaterbezoekers

De overige vijf locaties langs het Oude Winschoterdiep zijn uitsluitend lopend te bereiken, onder andere via een ponton in het water. Gidsen begeleiden de theaterbezoekers naar de verschillende locaties.

Onderweg vertellen zij details over Martenshoek als de kraamkamer de Tromp.

‘De Dochter van Martenshoek’ is een initiatief van stichting De Watervloot in samenwerking met de theatermakers van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen).

Het stuk wordt in totaal acht keer uitgevoerd, steeds om 20.00 uur.