Kledingbank Maxima is winterklaar

SAPPEMEER Bij kledingbank Maxima in Sappemeer hangt de herfstcollectie in de winkel. ,,We zijn open tot eind januari. Dan gaan we weer één maand dicht, en in maart weer open voor de voorjaarscollectie’’, vertelt Arie Pronk van de kledingbank.

Die opening duurt dan tot en met juni. ,,In juli en augustus zijn we altijd dicht. Als we open zijn is het altijd heel erg druk. In de twee weken dat we nu weer open zijn hebben we al meer dan 400 klanten gehad. Naast de kleding voor mannen, vrouwen, jongens en meisjes heeft de winkel ook schoenen en accessoires zoals sjaals, sieraden en tassen en zelfs boeken. Met name voor de heren en kinderen hebben we eigenlijk altijd te weinig kleding, dus dat is altijd welkom.”

Kaart per seizoen

De winkel is voor mensen met een bijstandsuitkering en voor mensen met een laag inkomen tot 115 procent van de bijstandsnorm. Zij kunnen bij Humanitas of bij een andere instantie waar Maxima mee samenwerkt een verwijsbrief ontvangen. ,,We hebben twee dingen nodig, het loonstrookje en de id-kaart.” Klanten krijgen dan per seizoen een kaart waar op staat wat ze mogen uitzoeken. Bijvoorbeeld twee broeken, twee bloesjes en een jas. ,,Over het algemeen zijn het vijftien dingen. Soms is het iets meer, een andere keer iets minder. Het hangt er van af wat we binnen krijgen. Nu hebben we veel binnen gekregen, dan maken we er iets meer van. De mensen kunnen zelf kiezen of ze alles in één keer halen of nog een paar terugkomen. De kaart blijft in de winkel.” Men is ook altijd welkom om een kopje koffie of thee te komen halen, geeft Arie aan.

Particulieren

Maxima krijgt de meeste kleding van particulieren die het in de winkel aan de Molenraai komen brengen. Achter de winkel is een groot magazijn waar de binnengekomen kleding wordt gesorteerd en opslagruimte is. De kledingbanken Maxima staan dit jaar in de landelijke Duurzame 100 van Dagblad Trouw. Wekelijks wordt er bij zeven Maxima's 4000 kg. kleding verwerkt. Die komt niet bij het grof vuil maar krijgt een tweede leven of gaat anders naar het buitenland. Als het niet meer draagbaar is, dan wordt het verwerkt tot isolatiemateriaal of weer als grondstof voor kleding of vloerbedekking. We willen graag dat onze bezoekers mooie eigentijdse kleding kunnen uitkiezen. Er mag niets aan mankeren. Voor kinderen hebben we dankzij sponsors veel nieuwe kleding; jassen, broeken, truien, ondergoed en dergelijke.”

Naast kledingbank Maxima is ook ‘Dress for succes’ in het pand aan de Molenraai 1 in Sappemeer gevestigd. ,,Die is op afspraak geopend. Dit gaat ook via de gemeente uit en is bedoeld voor de mensen die moeten solliciteren. Zij kunnen daar heen om nette kleding voor het gesprek uit te zoeken.”

Maxima is eigenlijk altijd wel op zoek naar vrijwilligers, aldus Arie. ,,Daar hebben we altijd behoefte aan. Er zijn soms ook mensen die weer werk krijgen en dan hebben wij dus weer nieuwe mensen nodig.” Het is mogelijk om in de ochtend te werken of in de middag na één uur als er een nieuwe groep vrijwilligers komt. De winkel is al zeven jaar in Sappemeer. Naast deze zijn er nog vijf kledingbank in de provincie. In Groningen, Delfzijl, Veendam, Winschoten en Winsum. Begin oktober opent winkel nummer zeven de deuren in Grootegast.

Wie meer wil weten over Maxima kan kijken op www.kledingbankmaxima.nl.

Cindy Houwen