Mini-festival rond Grunnens Laid op Ons Hertenkamp in Harkstede

Op Ons Hertenkamp in Harkstede wordt zaterdag 28 september een mini-festival gehouden rond de viering van het honderdjarig bestaan van het Grunnens Laid.

Op dit mini-festival wordt niet alleen het in 1919 door Gerhard Willem Spitzen (Geert Teis) geschreven volkslied van Groningen gezongen, maar worden ook Groninger verhalen verteld en (andere) bekende Groninger liederen gezongen. Door De Pronkjewailtjes bijvoorbeeld, een gelegenheidskoortje bestaande uit leerlingen van de basisscholen De Ster en De Driespan.

Omdat het zingen van het volkslied verbonden is aan Tocht om de Noord, kan met een lokale gids een ‘tochtje om Harkstede’ gemaakt worden. Deze wandeling start om 15.30 uur bij de Molen aan de Hamweg en eindigt even voor 17.00 uur op het ‘festivalterrein’.

Grunnens Laid op honderd plaatsen

Daar wordt vervolgens, klokslag 17.00 uur, het Grunnens Laid gezongen. Zoals dat op initiatief van Peter Velthuis van Tocht om de Noord op zeker honderd plaatsen in de provincie gebeurt. Om te laten zien én horen dat ‘we’ trots zijn op Groningen.

In Harkstede wordt het Grunnens Laid ook in de monumentale kerk aan de Hoofdweg gezongen.