Afscheid en welkom | Huisarts Henk van Dijk

HOOGEZAND Huisarts Henk van Dijk heeft maandag 30 september zijn laatste werkdag. Na een receptie voor zijn patiënten woensdag 2 oktober gaat hij genieten van zijn pensioen.

Zijn opvolgster is Anne Floor van der Stoel.

,,Ik ben in 1987 begonnen en heb 31 jaar praktijk aan huis gehad”, vertelt Van Dijk. Daarvoor had hij al een jaar of vijf als waarnemer gewerkt. Vorig jaar vestigde hij zich in het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, samen met nog vijf andere artsen. ,,We hebben hier twee solo en twee duo praktijken zitten en bijvoorbeeld ook de apotheek en fysiotherapie. Het was een grote verandering vorig jaar maar ik ben er wel heel blij mee.”

Grote praktijken

Geboren Hoogezandster Van Dijk wist al vanaf zijn vijftiende, zestiende jaar dat hij dit vak wilde beoefenen. Hij studeerde in Groningen en kreeg een praktijk aan huis aan de Van Heemskerckstraat. Het patiëntenbestand bestond uit 2060 mensen. ,,Dat is heel normaal voor één dokter. Vroeger waren de praktijken nog veel groter. Ik heb het met heel veel plezier gedaan en heel veel ontwikkelingen meegemaakt. We hebben een doktersdienst gekregen, dat was heel fijn. Dan hoef je niet meer elke nacht uit bed als er iets is. Eerder hielden we de patiëntendossiers en administratie nog met handgeschreven papieren bij, in de jaren negentig is dat allemaal gedigitaliseerd. Daarnaast hebben we sinds eind jaren tachtig steeds meer standaarden en richtlijnen gekregen, daar was ik ook blij mee.”

Naast dat Van Dijk het fijn vindt om zijn werkzame leven nu af te sluiten, is hij het ook jammer. ,,Ik ga de contacten wel missen. Je verliest iets, de band die je hebt met de mensen. In het begin ken je nog niemand maar na 32 jaar door dik en dun weet je wel wie wie is. Wat ik mooi vond zijn de familiebanden, dat je de hele familie kende. Dat krijg je in de loop der jaren.” Op 2 oktober van 16.00 tot 18.30 uur is er in de aula van het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer de mogelijkheid voor de patiënten om Van Dijk de hand te schudden. ,,Daarna ga ik van mijn pensioen genieten. Ik hou van tuinieren en van wandelen in de natuur, met name in Europa.”

Opvolger

Zijn opvolger is Anne Floor van der Stoel. Het eerste contact dateert van februari dit jaar. ,,Ik heb gereageerd op de vacature. We hebben elkaar in april gezien toen ik terugkwam van wereldreis.” Ervaring deed Van der Stoel al op. ,,Ik ben ongeveer tien jaar huisarts en heb een paar jaar een eigen praktijk gehad in de regio. Daarom durfde ik dit 'avontuur' wel aan en ook om relatief snel de overname plaats te laten vinden.”

Ze had een aantal redenen om in de praktijk te stappen. ,,Het is dichtbij mijn woonplaats, vanwege de praktijkgrootte en het soort zorgcentrum waarin het gevestigd is. We hebben nu een aantal maanden samen gewerkt om zaken over te dragen, zowel qua bedrijf als patiënten. Ik heb er heel veel zin in om de mensen te leren kennen, hun levensloop en de familieleden. Dat mis je als waarnemend huisarts. Met een eigen praktijk heb je meer binding en dat maakt het werk nog leuker. Ik haal daar veel plezier uit.”

Cindy Houwen