Geert Laning: ‘Het was eigenlijk nooit teveel.’

ZUIDLAREN Geert Laning (66) uit Zuidlaren is vijftig jaar in dienst bij Stork. Vrijdag werd stilgestaan bij dit diamanten jubileum met een receptie bij hotel Faber in Hoogezand.

,,Ik ben van de ambachtsschool afgekomen en toen kregen we een formulier mee met bedrijven waar we konden werken. Ik ging naar Fockens. Twee broers en twee ooms werkten daar en zodoende heb ik hier ook voor gekozen, en dat is goed bevallen”, zegt Geert. ,,Vooral de begeleiding die je daar kreeg omdat je nog jong was. Je werd goed opgevangen en begeleid. Dat kon toen nog en dat krijg je nog steeds.”

,,Ik ben begonnen als monteur. In de loop der jaren ben ik doorgegroeid naar de functies van meewerkend voorman, voorman en ongeveer de laatste twintig jaar ben ik uitvoerder. Toen ik 12, 5 jaar in dienst was, was het Fockens, bij 25 jaar was het Wescon en de laatste jaren bij Stork. Bij elkaar zijn het denk ik zo’n dertien of veertien directeuren die ik gehad heb. Ik heb zoveel meegemaakt. Ik heb door heel Nederland gezworven. Ik probeerde er altijd te staan, het was eigenlijk nooit teveel.”

Stops

Wat Geert vooral bij blijft van de vijftig jaar zijn de grote stops die ze gedraaid hebben bij Akzo in Delfzijl. ,,Je werkte wel zes dagen en vele uren. Je werkte samen met Joegoslaven, Oost-Duitsers en Portugezen. De Portugezen spraken ook wel Duits dus zo communiceerden we met elkaar. Ook in Geleen en bij de Hoogovens heb ik gewerkt en was je dag en nacht van huis. Je doet dat gewoon, daar werd niet over nagedacht. Het is wel eens voorgekomen dat ik thuis kwam en ze gebeld hadden en ik weer terug ging. Bij de stops was het altijd weer een verrassing welke mensen je kreeg.”

Tien jaar geleden stopte Geert bij het Akzo terrein. ,,Je wordt ook ouder. Ik werd als uitvoerder bij GLT gezet en daar heb ik het prima naar de zin.” Van de collega’s waar hij mee begon bij Fockens zijn er nu nog zo’n twaalf tot vijftien over. ,,Ik werk nog elke dag fijn samen met collega’s. Ik ben blij dat ik de vijftig jaar heb volgemaakt, maar ook blij om straks te stoppen. Het is ook wel emotioneel dat je wat afsluit. De sfeer en gezelligheid van het werk ben je kwijt. We werkten veel met uitzendkrachten maar dat maakte niet uit. Je bent een team en je gaat ervoor met elkaar en dat sluit je af. Maar dit was niet mogelijk natuurlijk zonder de steun van het thuisfront.”

Zoveel meegemaakt

,,Ik kan er 25 november officieel uit. Dan heb ik de 66 jaar en vier maanden volbracht. Dan gaan we samen genieten en een rondreis met een camper maken bijvoorbeeld, en hele leuke dingen doen. Ach, ik heb in die vijftig jaar zoveel meegemaakt, daar kun je wel een boek over schrijven. Maar gelukkig nooit ernstige en grote dingen.”

Cindy Houwen