Yoshua is nuchter en trots

HOOGEZAND Yoshua Woest (13) uit Hoogezand deed vorige week mee aan de selectiedag voor de landelijke groep onder de veertien jaar van de KNVB. ,,Het gaat om Jong Oranje, Nederland onder 14”, legt vader Robert Woest uit.

,,De uitnodigingen voor de selectiedag worden gestuurd naar de beste spelers van de jeugdafdeling van de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s). Yoshua reageerde vrij rustig, zoals hij eigenlijk altijd doet. Natuurlijk was hij wel blij. Het is een bevestiging van het goede werk wat hij doet en het niveau dat hij heeft. De selectiedag begon met een kennismaking, waarbij aan iedereen werd uitgelegd hoe de dag zou verlopen.”

,,Vervolgens werden eerst metingen gedaan met betrekking tot de conditie. Daarna volgde een teambespreking en vervolgens een wedstrijd van vier keer twintig minuten De spelers worden beoordeeld door scouts van de KNVB. Het is net bekend geworden dar hij doorgaat naar de volgende ronde. In totaal komt er een groep van 25 jongens die oefeninterlands gaan spelen.”

Gaaf

,,Yoshua vond het heel gaaf om mee te doen en het niveau was heel hoog. Hij heeft zelf echt wel goed gespeeld deze dag.” Yoshua is een middenvelder en speelt momenteel bij FC Emmen onder veertien. Hij begon als vijfjarige in 2011 bij de Kaboutertjes bij voetbalvereniging Hoogezand. ,,Hij is vervolgens geselecteerd voor de voetbalschool van FC Groningen in 2014. Hij is ook gevraagd door FC Emmen in 2016 en is ook voor die club bij de voetbalschool gekomen. In het seizoen 2017/1018 kwam hij in de jeugdopleiding van FC Emmen onder 12. Hij is nu bezig aan zijn derde seizoen daar en speelt nu dus bij de spelers onder de 14 jaar. Hij traint nu ook mee met de groep van onder de 15, een hogere leeftijdscategorie en de huidige status is dus dat hij deze uitnodiging van Oranje heeft gekregen.”

Realistisch

,,Het zijn jongensdromen en Yoshua zou ook heel graag van voetballen zijn beroep willen maken. Aan de andere kant is hij ook realistisch en weet hij dat de kans niet heel groot is en hij doet daarom tevens heel erg zijn best op school. Hij zit in de Topsport Talentenklas van het Carmelcollege in Emmen. Natuurlijk is aan de ene kant de kans van een profcarrière klein, aan de andere kant: hoe groot is de kans dat je uitgenodigd wordt door de KNVB en bij FC Emmen speelt. Het is mooi dat hij nu al zover is maar hij blijft nuchter met beide voetjes op de grond. Uiteraard is iedereen in de omgeving hartstikke trots op hem.”

,,Yoshua doet en laat heel veel. Hij is heel gedisciplineerd in hoe hij leeft en de rust die hij pakt. Hij gaat elke dag heen en weer naar Emmen en moet vroeg opstaan. Dat doet hij al twee jaar. Hij heeft een enorme inzet om dit te bereiken.”

Cindy Houwen