Nieuwe dirigent voor Fanfarecorps HS

HOOGEZAND Tea Stamhuis (23) is met ingang van het nieuwe culturele seizoen begonnen als dirigent van Fanfarecorps HS. Haar eerste publieke optreden met het fanfarecorps is zaterdag 28 december tijdens het Goud van Oudjaarsconcert in het Kielzog.

Van dinsdag tot en met donderdag studeert Tea aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens studeert ze in Groningen aan het Prins Claus Conservatorium. Daar volgde ze de opleiding Docent Muziek, waar ze veel kennis en ervaring opdeed met slagtechniek, maar ook op het gebied van repeteren, het ontwikkelen van een muzikale opvatting en repertoirekennis. Op dit moment volgt Tea de opleiding tot Dirigent Harmonie, Fanfare en Brassband, eveneens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

,,Ik zag de vacature voor deze functie op het conservatorium in Groningen. Wat ik zag van het muziekcorps zag er goed uit en ik woon in Haren dus Hoogezand was ook praktisch. Ik heb een proefdirectie gedaan”, zegt Tea. ,,We hebben meerdere kandidaten gezien, die heel verschillend waren”, vult voorzitster Dorien Bakema aan. ,,Tea sprong eruit vanwege haar jonge manier van dirigeren en frisse kijk op muziek. Zij liet ons bijvoorbeeld een snel stuk iets langzamer spelen, ze was de enige die dat deed.” Tea merkte zelf direct al een leuke wisselwerking. ,,Ik wilde laten zien wat ik kan. Het gaat er om dat dirigent en musici zich aan elkaar aanpassen.”

Passie voor muziek

Voor Tea is het fanfarecorps haar eerste vaste dirigeerklus. ,,Ik heb veel invalwerk gedaan. Ik ben begonnen met dirigeren toen ik 15 was. Mijn passie voor muziek begon toen ik vijf was en pianoles kreeg. Tot ik een keer een blaasorkest en dirigent zag en dacht, dat wil ik. Samen met het orkest er iets moois van maken.”

De repetities zijn donderdagavond. ,,We doen ongeveer één nieuw stuk per avond en herhalen de andere stukken. Daar halen we dan veel details uit waar ik aan werk. Ik ben heel gedreven en bevlogen en heb wel gehoord dat ik een ongebruikelijke manier van werken heb. Ik geef bijvoorbeeld vaak een theoretische achtergrond mee tijdens de repetities, waardoor iedereen snapt waarom een aantal dingen zo zijn. Dat gaat heel natuurlijk, want ik ben ook theoriedocent muziekanalyse en geschiedenis aan het Conservatorium in Groningen.”

Het muziekgezelschap telt 35 spelende leden en circa 65 leden. Het heeft ook een Ouder&Kind orkest, waar op dit moment zes leerlingen aan meedoen. Die heeft Tea nu ook onder haar hoede. Met het fanfarecorps werkt Tea nu toe naar het Goud van Oudjaarsconcert. ,,Daar hebben we zin in, het zijn leuke dingen om naar toe te werken. Je merkt dat de concentratie tijdens een concert vaak hoger is, maar dat zijn de zenuwen ook. Dan gaan een aantal dingen die lastig zijn ineens geweldig, maar gaan er ook dingen fout die nooit eerder fout gingen. Ik moet dit dan al spelende oplossen, een leuke uitdaging. Het doel is om het orkest zo goed mogelijk te laten spelen, laten horen wat we kunnen” Agnes Woltjes is soliste tijdens het concert met herkenbare nummers uit de Top 2000. Naast dit concert is er volgend jaar weer een concert voor kinderen. ,,Dat hebben we twee keer eerder gedaan.”

Leuk detail is dat dit het vierde Top 2000 concert is en er nu voor het eerst een vrouwelijke soliste is én dat voor het eerst sinds het bestaan vanaf 1900 Fanfarecorps HS een vrouwelijke dirigent heeft. Kaarten voor het concert zijn binnenkort te verkrijgen via de website.

Kijk voor meer informatie op www.fanfarecorps-hs.nl/.

Cindy Houwen