Dodenweg voor slangen door Fochteloërveen gaat voorlopig niet op slot

De dodenweg voor slangen door het Fochteloërveen wordt voorlopig niet afgesloten voor het verkeer.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Ooststellingwerf was tegen, nadat het CDA en GroenLinks hiervoor een motie hadden ingediend. Natuurmonumenten trok vorige maand aan de bel omdat er dit jaar al 160 slangen zijn doodgereden.

Dat meldt Omroep Friesland.

Wel werden er alternatieven voorgesteld, zoals het instellen van een 30 kilometer zone of het deponeren van losse stukken asfalt langs de weg. Slangen liggen op de weg om zich te warmen in de zon. Wellicht laten ze dat achterwege middels dit alternatief. Voorts moeten buizen die onder de weg doorlopen gecontroleerd worden op mogelijke verstoppingen. Het college gaat nog in gesprek met Natuurmonumenten.

Boswachter Marjan Dunning van het Fochtelooerveen riep eind september al om actie. Volgens haar is de verkeersdrukte op de weg aanzienlijk toegenomen, omdat steeds meer mensen het natuurgebied bezoeken. Ook werd bijna dit voorjaar bijna een paar jonge kraanvogels overreden toen zij de weg over staken, dit kon gelukkig worden voorkomen door de weg tijdelijk af te sluiten.