Fotoclub Noorderlicht exposeert

HOOGEZAND Een representatief beeld van het recente werk van fotografen van Fotoclub Noorderlicht is nog tot begin januari te zien bij de afdeling Fysiotherapie Hoogezand, Wega 4 te Hoogezand. Het gaat om een kleine expositie.

Het zijn een serie foto’s met hier en daar een verwijzing, indirect, naar het werkveld van een fysiotherapeut met beweging als thema. Vorig jaar had de club een expositie in het Kielzog met werk van alle leden. Dit naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum. ,,Je kunt als club leuke dingen doen, maar je wilt ook soms naar buiten treden om dit te laten zien”, zegt lid Wim Tuinman.

,,Wij komen één keer in de maand bij elkaar bij De Klabbe in Foxhol, elke tweede maandag van de maand van 19.30 tot ongeveer 22.30 uur. Wat we per avond doen is heel verschillend. Wel hebben we bepaalde thema’s waar de leden dan vooral foto’s van maken. Volgend jaar hebben we samen met acht andere clubs een uitwisseling met als thema bruggen. Dat loopt dan als een rode draad door alle activiteiten heen. We hebben eerder al de onderwerpen muziek, winter en zomer gehad.”

,,Wat er bijvoorbeeld op een avond gebeurt is dat foto’s worden ingeleverd, welke vervolgens door een commissie worden besproken. Die zien we terug op een clubavond en dan krijgen we te horen wat men van de foto’s vond. Daar kan weer op gereageerd of op worden voortgeborduurd, en zo ontstaat er een interessante discussie. Overigens hebben we de foto’s dan het liefst op papier en in passe-partout uitgesneden, dan blijft de foto goed staan. We hebben ook avonden waarop de techniek besproken wordt.” Fotoclub Noorderlicht heeft ruim twintig leden. Nieuwe leden zijn welkom, daarvan wordt wel verwacht dat ze al actief fotograferen.

Op pad

De leden gaan regelmatig op pad. ,,Onze jongste expeditie was een maand geleden. We waren gevraagd om foto’s van het wad te maken bij schemerlicht en bij nacht. Steevast in april / mei wordt naar een van te voren bepaalde plek gegaan om foto’s te maken. Dat is leuk, je loopt altijd bij elkaar in de buurt zodat je ook wat dingen aan elkaar kunt vragen. Iedereen ziet er altijd naar uit.”

,,In december wordt altijd uitgezocht welke foto we naar de Fotobond, waar we bij zijn aangesloten, sturen. Zij bepalen uiteindelijk een winnaar. We hebben op Google Drive ruimte waar iedereen zijn foto’s in kan zetten, dit gaat om twee foto’s per maand.”

In de 51 jaar dat de vereniging bestaat is er wel wat veranderd, onder meer de fotografie. ,,Het is allemaal wat laagdrempeliger geworden. Er wordt nauwelijks meer analoog gefotografeerd, nu vooral digitaal. Voor bepaalde effecten aan de foto moet je de camera wel handmatig instellen.” Wat Tuinman, die dertig jaar voorzitter was, ook is bijgebleven zijn de uitwisselingen met de Duitse zusterstad, waardoor over en weer geëxposeerd werd.

Fotoclub Noorderlicht is ontstaan uit de personeelsvereniging van de NAM op 2 oktober 1968. Op een gegeven moment mochten er weer leden van buiten aangenomen worden en zo kwam Tuinman er bij. ,,De groep werd steeds groter. Uiteindelijk trok de NAM zich terug en zijn we 20 juni 1986 zelfstandig doorgegaan. ,,We brengen elke maand een blaadje uit met de laatste weetjes. Dit krijgen de leden elke eerste van de maand thuisgestuurd en het is ook te vinden op de website.” Kijk voor meer informatie op www.fotoclubnoorderlicht.nl.

Cindy Houwen