Plezier en resultaat

HOOGEZAND Trainer Bert Hijlkema is bezig met zijn dertiende seizoen als coach van het eerste team van volleybalvereniging Krathos uit Hoogezand-Sappemeer. Dit naar volle tevredenheid. ,,Ik vind het nog steeds hartstikke leuk om te doen.”

,,We trainen twee keer in de week. Maandag van 20.30 tot 22 uur en donderdag van 19.00 tot 20.30 uur.” Maandag ligt de nadruk meer op conditietraining en donderdag, als de training wordt aangevuld met mannen van de heren 2, wordt er al vooruitgekeken naar de wedstrijd van zaterdag. ,,Je houdt rekening met de tegenstander. Zeker als je in het tweede deel van de competitie komt en je alle teams een keer hebt gehad. Dan weet je wat je te wachten staat en kun je daar op anticiperen.”

Winnen

,,We draaien bovenin de derde divisie mee en dat is mooi. Winnen is leuker dan verliezen.” De leeftijden van de heren van Krathos 1 variëren van zeventien jaar en de oudste is achter in de dertig. ,,Het is een gemêleerd gezelschap, zowel qua leeftijd als achtergrond. Dat maakt het leuk en ik denk ook dat we mede daarom al zo lang bij elkaar zijn. Het is niet alleen het volleybal maar we doen ook andere dingen, zoals uitgaan en na uitwedstrijden eten we vaak samen een hapje. De ploeg is een echte vriendenclub en dat stukje sociale gebeuren is belangrijk. In de eerste plaats is het plezier hebben en ten tweede altijd willen winnen, als dat samengaat is dat het allermooiste.” Voor het uiterlijk wordt ook goed gezorgd, recent kreeg het team nieuwe inspeelshirts van sponsors bakker Meijer en Duovorm.

Hogerop

Hijlkema heeft tot zijn achttiende gevoetbald. ,,Door een knieblessure ben ik gestopt en heb diverse andere sporten gedaan. Uiteindelijk kwam ik bij het volleybal terecht.” Voor Krathos gaf hij training bij Vios in Kolham. ,,Een aantal spelers gingen na een paar jaar terug naar Hoogezand en mijn dochters volleybalden bij Krathos. En op den duur wilde ik ook wat hogerop. De trainer van heren 1 durfde het niveau niet aan, en zo kwamen ze weer bij mij terecht. Het is leuk om de lat voor jezelf te verleggen. Zo ben ik uiteindelijk in deze functie gerold.”

Hijlkema omschrijft zichzelf als een coach die meeleeft. ,,Ik stop wel passie in het coachen. Ik vind volleybal een mooie sport. Het is in principe een technisch moeilijk spelletje, alhoewel het door nieuwe regels wel minder technisch wordt. Een tweede facet dat me aanspreekt is dat je punten moet maken om te winnen, je kunt niet gelijk spelen zoals bij voetbal, en dat elke rally een score is. Er zit een net tussen en wat ik fijn vind is dat het geen fysieke contact sport is. Het is een teamsport en dat vind ik heel belangrijk ook voor de jeugd, want er wordt tegenwoordig zoveel individueel gedaan. Terwijl de sociale beleving belangrijk is en je leert rekening met elkaar houden, afspraken maken en je hebt vaste trainingstijden.”

Schuldig

,,Ik probeer nog steeds nieuwe dingen te verzinnen voor de training. Ik geef ze nog steeds met plezier. Het is een leuke vereniging en buiten het volleybal worden ook extra dingen gedaan. Zo komt het 24 uurs toernooi er weer aan. Daar doen leden, oud-leden en mensen van buitenaf aan mee, het is een hele happening. Het hoogtepunt in mijn trainerschap is het winnen van de beker. Dieptepunten vind ik altijd wanneer mensen voor langere tijd geblesseerd zijn. Ook al weet ik dat ik er niks aan kan doen, ik voel me daar toch altijd wat schuldig over.”

Cindy Houwen